ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТ У ФІНАНСУВАННІ ПРОЕКТІВ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: SWOT-АНАЛІЗ

PDF (English)

Ключові слова

криптовалюти
сталість
цілі сталого розвитку
екологічна економіка
зелена економіка
стратегічне управління
ийняття рішень
SWOT-аналіз

Як цитувати

Білоскурський, Р. Р. (2023). ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТ У ФІНАНСУВАННІ ПРОЕКТІВ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: SWOT-АНАЛІЗ. Підприємництво і торгівля, (36), 5-11. https://doi.org/10.32782/2522-1256-2023-36-01

Анотація

Міжнародне співтовариство встановило перелік цілей сталого розвитку (ЦСР), які мають бути досягнуті до 2030 року, що включає викорінення бідності, сталий розвиток міст та громад, якісну освіту, захист планети, забезпечення миру та процвітання для всіх. Одним із найважливіших викликів у досягненні ЦСР є фінансування необхідних проектів для їх реалізації. Традиційних джерел фінансування, таких як державні бюджети та приватні інвестиції, може бути недостатньо для покриття величезних витрат, пов’язаних із досягненням ЦСР. Тому існує потреба вивчити альтернативні механізми фінансування для підтримки реалізації v. Криптовалюти є потенційним альтернативним джерелом фінансування проектів ЦСР. Інтерес до криптовалют, таких як біткойн та ефіріум, як засобів платежу та інвестицій, значно зріс. Однак відсутність регулювання та висока волатильність цін на криптовалюту можуть створити невизначеність і ризик для інвесторів і зацікавлених сторін проекту. Наведено приклади використання криптовалют у різних проектах ЦСР для здійснення швидких і недорогих транскордонних транзакцій: пілотний проект у Пакистані, який використовував блокчейн і криптовалюту для надання продовольчої допомоги понад 100 000 сирійських біженців; проект Brooklyn Microgrid у Нью-Йорку, який дозволяє власникам будинків із сонячними батареями продавати надлишок енергії сусідам за допомогою криптовалюти, платформу на основі блокчейну, яка дозволяє інвесторам фінансувати проекти відновлюваної енергетики в країнах, що розвиваються, за допомогою криптовалюти. Доцільність використання криптовалют як механізму фінансування проектів ЦСР, комплексний SWOT аналіз використання криптовалют у фінансуванні проектів ЦСР, потенційні проблеми та можливості, пов’язані з використанням криптовалют для фінансування проектів ЦСР, практичні рекомендації для політиків, розробників проектів та інвесторів, які зацікавлені у використанні криптовалют для фінансування проектів ЦСР, обговорюються в статті. Проведено SWOT-аналіз для оцінки сильних і слабких сторін, можливостей і загроз використання криптовалют як механізму фінансування проектів ЦСР. Проведений аналіз забезпечує цінну інформацію про потенційні переваги та недоліки використання криптовалют для фінансування проектів ЦСР і визначає стратегії управління можливими ризиками. Загалом, це дослідження має на меті сприяти ширшому обговоренню альтернативних механізмів фінансування проектів сталого розвитку.

https://doi.org/10.32782/2522-1256-2023-36-01
PDF (English)

Посилання

Medaglia, R. & Damsgaard, J. (2020) Blockchain and the United Nations Sustainable Development Goals: Towards an Agenda for IS Research. Twenty-Fourth Pacific Asia Conference on Information Systems, Dubai, UAE.

Mattila, Vilma & Dwivedi, Prateek & Gauri, Pratik & Rahman, Ma. (2021). The Role of Blockchain in Sustainable Development Goals (SDGs).

Bumblauskas, Daniel & Mann, Arti & Dugan, Brett & Rittmer, Jacy. (2019). A blockchain use case in food distribution: Do you know where your food has been? International Journal of Information Management.

Liu, Z., Chi, Z., Osmani, M., & Demian, P. (2021) Blockchain and building information management (BIM) for sustainable building development within the context of smart cities. Sustainability, № 13(4).

Behnke, Kay & Janssen, Marijn. (2019). Boundary conditions for traceability in food supply chains using blockchain technology. International Journal of Information Management.

Holubka, S. M., Shtuler, I. Y., & Biloskyrskyi, R. R. (2017). Financing actions of environmental and economic development in Ukraine. Financial and Credit Activity: Problems of Theory and Practice, №2(23).

Biloskurskyy, R., Verstiak, A., & Vinnychuk, I. (2019). Sectoral analysis of environmental economics: The view from Ukraine. Scientific Annals of Economics and Business, № 66(3).