PREREQUISITES FOR EFFECTIVE DEVELOPMENT OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES

PDF (Українська)

Keywords

development
food
enterprise
structure
innovation
profit

How to Cite

Oshchypok, I., & Blishch, R. (2021). PREREQUISITES FOR EFFECTIVE DEVELOPMENT OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES. Entrepreneurship and Trade, (29), 41-47. https://doi.org/10.36477/2522-1256-2021-29-07

Abstract

The article considers the issues of formulating the factors of effective development of the food industry of Ukraine. Theoretical and applied principles of determining the factors of effective production activity of food industry enterprises in the direction of increasing the level of competitiveness of enterprises in domestic and foreign markets are substantiated. The role of innovation centers for the implementation of research results or research activities, in which scientific knowledge is transformed into real profits and is accompanied by constant marketing research, organization of sales channels and commercial transactions, is considered. The development of knowledge-intensive products for the food industry, based on the results of the innovation process as a parallel and consistent implementation of research, scientific, technical, production and marketing activities of an enterprise is revealed. The structure of the innovation process of high-tech enterprises of the food industry is described on the basis of four main stages: basic and applied studies, research and technological works, production of new products and their commercialization. It is shown that all stages are interconnected and interdependent and are coordinated in order to systematize the management mechanisms. The most important need of modern food industries and enterprises is the ability to change their structure for the purpose of re-profiling for new products production that are demanded by the market or the state, is determined. It is shown that the food industry has a specific life cycle which includes products, production-territorial localizations and the enterprises themselves, which are formed from separate frontiers. The main directions of development and use of competitive advantages of food enterprises are formulated. It is noted that free entrepreneurship allows food industry companies not only to attract and use available factors of production in accordance with their needs, but also to carry out their work to create new competitive advantages in those areas that are more attractive and necessary.

https://doi.org/10.36477/2522-1256-2021-29-07
PDF (Українська)

References

Науково-інноваційна інфраструктура регіону в контексті розвитку готельно-ресторанної індустрії / І. М. Ощипок та ін. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. 2018. Вип. 21. С. 25–32.

Ощипок І. М., Лоїк Г. Б. Інформаційна інфраструктура регіону як засіб забезпечення розвитку підприємств сфери обслуговування. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. 2019. Вип. 58. С. 69–75.

Крисанов Д. С., Бужимська К. О. Трансформації в харчових галузях та їх інформаційно-технологічна модернізація. Економіка АПК. 2010. № 7. С. 113–121.

Кириченко О. До проблеми розвитку харчової промисловості. Економіка України. 2000. № 10. С. 82–84.

Карпунь І. Н. Структура і середовище національної інноваційної системи України. Науковий вісник НЛТУ України. 2010. Вип. 20.14. С. 193–200.

Гармашова О. П. Пріоритетні напрями інноваційного забезпечення конкурентоспроможності України. Вісник СевНТУ. 2012. № 130. С. 48–55.

Бутко М. П., Бердар М. М. Підходи до визначення чинників формування ефективної виробничо-просторової організації підприємств харчової промисловості. Економiка та держава. 2018. № 6. С. 28–32.

Traill W. B., Meulenberg M. Innovation in food industry. Agribusiness. 2002. № 18. № 1. S. 1–21.

Шумпетер Й. А. Теорія економічного розвитку: Дослідження прибутків, капіталу, кредиту, відсотка та економічного циклу / пер. з англ. В. Старка. Київ : Києво-Могил. акад., 2011. 242 с.

Тур О. Екзогенні ризики ринкової стійкості підприємств харчової промисловості: сучасний стан та стратегічні перспективи. Економiст. 2016. № 11. URL: http://ua-ekonomist.com/archive/2016/11/Tur.pdf.

Oschypok, I. M. Petryshyn, N. Z., Blisch, R. O. and Popovych, M. P. (2018), “Naukovo-innovatsijna infrastruktura rehionu v konteksti rozvytku hotel'no-restorannoi industrii”, Visnyk L'vivs'koho torhovel'no-ekonomichnoho universytetu, № 21, s. 25–32.

Oschypok, I. M. and Loik, H. B. (2019), “Informatsijna infrastruktura rehionu iak zasib zabezpechennia rozvytku pidpryiemstv sfery obsluhovuvannia”, Visnyk L'vivs'koho torhovel'no-ekonomichnoho universytetu, № 58, s. 69–75.

Krysanov, D. S. and Buzhyms'ka, K. O. (2010), “Transformatsii v kharchovykh haluziakh ta ikh informatsijno-tekhnolohichna modernizatsiia”, Ekonomika APK, № 7, s. 113–121.

Kyrychenko O. (2000), “Do problemy rozvytku kharchovoi promyslovosti”, Ekonomika Ukrainy, № 10, s. 82–84.

Karpun', I. N. (2010), “Struktura i seredovysche natsional'noi innovatsijnoi systemy Ukrainy”, Naukovyj visnyk NLTU Ukrainy, № 20.14, s. 193–200.

Harmashova, O. P. (2012), “Priorytetni napriamy innovatsijnoho zabezpechennia konkurentospromozhnosti Ukrainy”, Visnyk SevNTU : zb. nauk. pr., № 130, s. 48–55.

Butko, M. P. and Berdar, M. M. (2018), “Pidkhody do vyznachennia chynnykiv formuvannia efektyvnoi vyrobnycho-prostorovoi orhanizatsii pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti”, Ekonomika ta derzhava, № 6, s. 28–32.

Traill, W. B. and Meulenberg M. (2002), “Innovation in food industry”, Agribusiness, № 18(1), s. 1–21.

Shumpeter, J. A. (2011), Teoriia ekonomichnoho rozvytku: doslidzhennia prybutkiv, kapitalu, kredytu, vidsotka ta ekonomichnoho tsyklu / per. z anhl. V. Starka, Vyd. dim “Kyievo-Mohyl. akad.”, Kyiv, Ukraine.

Tur O. (2016), “Ekzohenni ryzyky rynkovoi stijkosti pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti: suchasnyj stan ta stratehichni perspektyvy”, Ekonomist, № 11, lystopad, available at: http://ua-ekonomist.com/archive/2016/11/tur.pdf.