ТРЕНДИ ФАСТФУДУ У ПЕРШІЙ ЧВЕРТІ ХХІ СТ.: СПОЖИВАЦЬКІ ЗАПИТИ “МІЛЕНІАЛІВ” ТА ЇСТІВНИЙ ПОСУД - Коваль , Л. М.; Церклевич, В. С.; Антошкова, Н. А. (Підприємництво і торгівля, 2019)
Законодавча заборона визначеного переліку пластикових виробів у країнах ЄС стала стимулом до екологізації одноразового посуду в умовах зростання попиту на нього. У статті представлені результати дослідження ринку та виявлення основних споживачів пластикового посуду в Україні. Досліджено актуальність проблеми обсягів використання одноразового пластикового посуду підприємствами споживчої кооперації Укра-їни. Представлено тренди, що спостерігаються на українському ринку одноразового посуду у 2017-2019 рр. Оха-рактеризовано споживчі запити “міленіалів” у США та ЄС на основі результатів індексу задоволеності спо-живачів (ACSI). Розмежовано поняття фастфуду та стрітфуду. Визначено, що розуміння фастфуду як “їжі для бідних” є застарілим стереотипом. Доведено гіпотезу про динамічне зростання закладів ресторанного го-сподарства у ніші “фастфуд” та зміни змісту фастфуду як реакції на споживчі запити “міленіалів”. Обґрун-товано, що зміна змісту фастфуду в бік екологізації зумовлює зміну ставлення до одноразового посуду: від пла-стикового до органічного, їстівного. Окреслено основні тренди у виробництві органічного їстівного посуду в світі та в Україні у період 2009-2019 рр. Представлено результати пілотних емпіричних досліджень щодо об-сягів використання пластикового посуду на підприємствах ресторанного господарства споживчої кооперації Хмельницької області. Досліджено пріоритети та аргументи студентства щодо вибору закладів ресторанного господарства, оцінено рівень обізнаності молоді щодо безпечності та переваг органічного посуду. Визначено рівень лояльності студентів Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту – спожива-чів фастфуду - щодо перспективи додаткових витрат на екологічно безпечний посуд.