ВНУТРІШНЯ ТОРГІВЛЯ УКРАЇНИ У СИСТЕМІ МІЖГАЛУЗЕВИХ ЗВ’ЯЗКІВ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ І КЛЮЧОВІ ДИСПРОПОРЦІЇ - Куцик, П. О. (Підприємництво і торгівля, 2021)
Внутрішня торгівля є багатофункціональною соціально-економічною системою національної економіки, котра займає особливе місце у структурі ринкових відносин і зв’язків та перебуває у різнобічних зв’язках і відносинах зі сферами матеріального виробництва і споживання, фінансовим сектором, галузями інфраструктурного забезпечення, а також інститутами міжнародного економічного обміну. У статті досліджено актуальну проблему міжгалузевої взаємодії торгівлі і товарного виробництва в Україні у контексті балансування внутрішнього ринку. Доведено, що міжгалузеві зв’язки і відносини забезпечують взаємодію торгівлі з галузями, секторами і сферами економіки в процесі виробництва, обміну і споживання. На основі системи національних рахунків проаналізовано характер і зміст міжгалузевих зв’язків торгівлі, товарні потоки у структурі проміжного споживання, виявлено негативні тенденції і диспропорції в процесі міжгалузевого обміну, а також неузгодженість інтересів функціонально взаємопов’язаних галузей. Установлено необхідність глибоко вивчати потреби, обґрунтовувати надійні прогнози споживання, розробляти комплексні загальнонаціональні і регіональні програми товарного виробництва у вартісному і натуральному вимірах. При цьому доцільно відновити практику розроблення і використання продуктових балансів, де в органічній ув’язці врахувати фактори виробництва, платоспроможного попиту, торгівлі, транспорту, інфраструктурного забезпечення, експорту, імпорту, споживання та ін. Зроблено висновок, що підвищення ефективності міжгалузевої взаємодії внутрішньої торгівлі вимагає створення механізмів еквівалентного обміну, регулювання міжгалузевих відносин і зв’язків, модернізації оптової торгівлі, активізації державної політики у сфері товарного виробництва і торгівлі. Надано пропозиції щодо посилення ролі торгівлі й активізації її впливу на товарне виробництво.