СТРАТЕГІЧНЕ ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЇ - Панченко, В. А. (Підприємництво і торгівля, 2021)
У статті обґрунтовано, що стратегічне фінансове планування орієнтоване на довгострокову часову перспективу й визначає основні напрями соціально-економічного розвитку бізнесу підприємства. Фінансове планування полягає у розробленні фінансової стратегії бізнесу підприємства та прогнозуванні основних економічних показників доходів і витрат на перспективу. Визначено, що відсутність фінансового планування стримує формування умов для розвитку підприємства, спричиняє недоотримання доходів і зниження рівня контролю витрат, що призводить до непередбачуваних збитків у майбутньому. Метою статті є визначення сутності та необхідності стратегічного фінансового планування як функції менеджменту організації в ринкових умовах господарювання. Доведено, що в ринковій економіці важливою передумовою ефективного використання обмежених фінансових ресурсів і запорукою досягнення високих результатів господарської діяльності підприємства є стратегічне фінансове планування. Запропоновано авторську дефініцію терміна «стратегічне фінансове планування», під яким автор розуміє функцію менеджменту, яка полягає у прогнозуванні та розробленні планів фінансово-інвестиційної діяльності підприємства на перспективу на основі досягнення відповідності між установленими фінансовими цілями та ресурсами з метою досягнення кінцевих вимірних результатів. Виділено вимоги до постановки цілей стратегічного фінансового планування: можливість досягнення; несуперечливість цілям, планам та прогнозам; вимірюваність результатів; мотиваційна спрямованість; відповідність реальним економічним показникам підприємства. Визначено, що бюджет являє собою деталізований, розписаний по бухгалтерських статтях план або кошторис, який відображає у цифрових значеннях обсяги продажів, витрати, прибуток, які плануються на певний часовий період. Обґрунтовано авторську позицію, що використання менеджерами у процесі управління фінансових планів дає їм змогу суттєво підвищити рентабельність фінансово-господарської діяльності підприємства, ефективно використовуючи грошові кошти та інвестиції, а також у перспективі поліпшити конкурентні позиції на ринку.