КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-МОДЕЛЛЮ АВІАПІДПРИЄМСТВА - Побережна, З. М. (Підприємництво і торгівля, 2021)
У статті запропоновано концептуальну модель стратегічного управління бізнес-моделлю авіапідприємств. Дана модель відрізняється від запропонованих раніше глибиною проведеного дослідження та акцентуванням окремої уваги саме на управлінні бізнес-процесами авіапідприємств з урахуванням особливостей їх ланцюга створення цінності для кінцевого споживача. Виділено два великих контури концептуальної моделі стратегічного управління бізнес-моделлю авіапідприємства: понятійно-категоріальний апарат та організаційно-управлінські положення. До понятійно-категоріального апарату віднесено головні завдання та постулати стратегічного управління бізнес-моделлю авіапідприємства та види стратегічного управління залежно від якості оцінки зовнішнього середовища. Організаційно-управлінські положення поєднують у собі перелік заходів, які застосовуються у стратегічному управлінні бізнес-моделлю у міру зростання сили сигналів, процес стратегічного управління бізнес-моделлю авіапідприємства та результати, до яких має призвести стратегічне управління бізнес-моделлю авіапідприємства. Окрему увагу приділено стратегічному управлінню бізнес-моделлю, яке відбувається за напрямом вибору стратегічних позицій, управління шляхом ранжування стратегічних завдань на основі виявлення переліку заходів, які застосовуються у міру зростання сили сигналів під час управління бізнес-моделлю підприємства, тощо. Серед основних результатів стратегічного управління бізнес-моделлю авіапідприємства слід виділити: створення внутрішнього потенціалу бізнес-моделі для досягнення поставлених цілей; чітке структурування бізнес-моделі та її бізнес-процесів, що забезпечує гнучкість та адаптивність до внутрішніх та зовнішніх змін; формування позитивного іміджу підприємства в сучасному суспільстві. Забезпечення ефективного стратегічного управління на авіапідприємствах є важливим джерелом можливостей зростання конкурентоспроможності на ринку та, як наслідок, проведення узгоджених дій усіх підрозділів авіапідприємства у процесі досягнення бажаних результатів.