КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ТЛУМАЧЕННЯ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ - Салун, М. М.; Константиновський, Л. Л. (Підприємництво і торгівля, 2021)
Корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) стала темою, яку досліджують усе більше вітчизняних та іноземних авторів у зв’язку з переходом КСВ із розряду концепції, що дає певну перевагу компанії, до категорії must-have організації. Метою статті є аналіз підходів до тлумачення поняття «корпоративна соціальна відповідальність» в українських та іноземних нормативно-правових актах та науково-практичній літературі. Представлений у статті аналіз дослідження тлумачень поняття «корпоративна соціальна відповідальність» в іноземних нормативно-правових актах включає у себе розгляд цього поняття в Угоді про асоціацію України з ЄС, Глобальному договорі ООН, МОП щодо засад, котрі стосуються багатонаціональних корпорацій та соціальної політики 1977 р., у стандартах Міжнародної організації зі стандартизації та поясненнях The Association of Chartered Certified Accountants. У вітчизняній нормативно-правовій базі КСВ виявлено лише в Розпорядженні КМУ «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу в Україні на період до 2030 року» та в Законі України «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності». У науково-практичних роботах зарубіжних авторів активно використовується американський підхід до визначення КСВ через економічну, юридичну та соціальну направленість даного поняття та виділення його як виду діяльності підприємств. Як і в західній науково-дослідній літературі, в Україні прослідковується дві течії щодо визначення КСВ: соціальна (в основу якої покладено некомерційні аспекти функціонування бізнесу) та економічна (зосереджена на економічному, юридичному, соціальному, екологічному аспектах КСВ). Проведений аналіз визначень поняття КСВ у міжнародних та зарубіжних нормативно-правових актах, вітчизняному законодавстві, наукових працях зарубіжних та українських авторів не забезпечує єдності поглядів на це поняття, більшість визначень зосереджено на соціальному та екологічному контекстах КСВ. Також вони не враховують економічні та правові аспекти цієї концепції. На нашу думку, уведення даного поняття у правове поле України можливе за умови використання визначення Міжнародної організації зі стандартизації, яке враховує економічний та соціальний складники, очікування зацікавлених сторін та може бути інтегроване в усю організацію та реалізоване у її відносинах.