ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ЧИННИК СТАЛОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Світлична, А. В.; Дем’яненко, Н. В.; Конопльов, В. О. (Підприємництво і торгівля, 2021)
У статті розглянуто соціальну відповідність аграрних підприємств як чинник сталого розвитку сільських територій. Визначено, що соціальне підприємництво є сучасним інструментом взаємодії бізнесу, влади та громади. Цей вид діяльності спрямований на соціальну інноваційну підприємницьку сферу, а велика частка прибутку від нього – на вирішення соціальних проблем різних верств населення. Соціальна місія – це головне призначення соціального підприємця, яке відрізняє його від бізнесменів-підприємців і соціально відповідальних бізнесменів. Розглянуто критерії соціальної відповідальності підприємств різних країн світу. Відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу в Україні на період до 2030 р., дано визначення поняття «соціально відповідальний бізнес». Підтримка сільськогосподарськими підприємствами соціального бізнесу залежить від потреб громади та зацікавленості керівників компаній. Проаналізовано спрямування бізнесу корпорацій України у соціальній сфері. Виявлено, що найбільшу увагу корпорації приділяли напряму соціально-культурної сфери. Левову частку коштів було виділено на допомогу державі та громадам у боротьбі з CОVID-19 та на реалізацію соціальних проєктів, фінансувалася і підтримка навчальних закладів тощо. При цьому програми корпоративної соціальної відповідальності розробляють лише деякі підприємства. У Миргородському регіоні функціонують корпорації «Група «Приват» та «Агрохолдинг «Астарта-Київ». Їхні інвестиції були спрямовані на розвиток інфраструктури громадського користування, підтримку соціально-культурної сфери та співпрацю з партнерськими організаціями і благодійність. Соціальними підприємствами сільськогосподарські підприємства ми не можемо назвати, адже вони здебільшого виділяють менше 10% прибутку на розвиток соціальної сфери села. Доведено, що соціальна підтримка громад аграрними підприємствами має регулюватися законодавчими актами України та здійснюватися систематично, а також бути доступною і прозорою на офіційних сайтах корпорацій. Критерій соціальної відповідальності доцільно включити до розрахунку показника конкурентоспроможності підприємства та визначення надійності компанії.