СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ФОРМ ОБСЛУГОВУВАННЯ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Завадинська, О. Ю.; Кінчур, А. А.; Деревицький, Є. В. (Підприємництво і торгівля, 2019)
В статті проаналізовано сучасні тенденції впровадження інноваційних форм обслуговування в закладах ресторанного господарства, теоретико-методологічні аспекти сутності інновацій та інноваційної діяльності ресторанної галузі, нові моделі обслуговування споживачів. Методи дослідження поєднують аналі-тичні, маркетингові дослідження, спостереження, методи прогнозування, класифікацію і систематизацію ін-формації. Теоретичною та методологічною основою дослідження стали закони України, законодавчі акти, но-рмативна документація, статистичні дані, праці вітчизняних та зарубіжних вчених, зокрема періодичні ви-дання, електронні ресурси. Наукова новизна статті полягає у виявленні необхідності впровадження інновацій-них форм обслуговування в закладах ресторанного господарства для підвищення ефективності надання послуг. В статті наголошено, що для досягнення ефективності обслуговування у ресторані працівникам необхідно во-лодіти професійними знаннями щодо специфіки надання послуг, удосконалювати рівень професійності та акти-вно реагувати на сучасні зміни у світі ресторанного бізнесу. Зазначено, що з метою підвищення рівня якості обслуговування одним з найпотужніших інструментів в конкурентній боротьбі є подальше впровадження інно-ваційних підходів на підприємствах. Визначено п’ять основних напрямів розвитку інноваційних процесів в рес-торанному господарстві. Необхідність впроваджувати та розвивати дані напрями актуальна перш за все через сучасні тенденції моди у такій сфері, як ресторанний бізнес. Запропоновано для впровадження такі інноваційні тренди, як реінжиніринг бізнес-процесів, “кейтеринг”, “креатив-напрям” чи авторська кухня, мерчандайзинг, автоматизація системи управління в закладах ресторанного господарства, створення нових форматів закладів - так звані вільні або креативні простори “коворкінги”, “некафе” або “smart cafe”, що дозволить закладам ресторанного господарства ефективно реалізовувати послуги та бути конкурентоздатними у жорстких рин-кових умовах господарювання.