ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ В ІНТЕРНЕТ-ТОРГІВЛІ - Бондарчук, М. Є. (Підприємництво і торгівля, 2022)
Інтернет-торгівля є відносно новою сферою управління бізнесом та цифровими технологіями, що постійно розвивається. Значний поштовх інтернет-торгівлі надав глобальний спалах пандемії COVID-19, що революціонізувало роботу багатьох підприємств. Наразі споживачі мають доступ до безпрецедентного вибору товарів і послуг. Але так само великими, як потенційні переваги інтернет-торгівлі, є виклики, з якими стикаються споживачі. Довіра споживачів є однією з основних передумов успіху інтернет-торгівлі. Законодавство щодо регулювання інтернет-торгівлі спрямоване на зменшення та усунення викликів, з якими стикаються онлайн-споживачі. В процесі купівлі-продажу товарів в інтернет-торгівлі споживачі з продавцем (виконавцем) укладають договір на відстані. В залежності від вартості товару формою правочинів може бути усна або ж письмова. Законом України «Про захист прав споживачів» регламентовані права та обов’язки споживачів та продавців у разі укладення договору на відстані, відповідальність у разі порушення прав споживачів, засоби їх правового захисту (ремонт, заміна (обмін), відшкодування вартості), порядок та особливості обміну товарів, розірвання договорів при здійсненні інтернет-купівель. Для дотримання прав споживачів законодавством передбачено судовий захист. В роботі визначено наявність низки неврегульованих питань щодо захисту споживчих прав у сфері інтернет-торгівлі. Задля вдосконалення системи захисту прав онлайн-споживачів в Україні заплановано декілька ініціатив. Окрім внесення змін до Законів України «Про електронну комерцію», «Про захист прав споживачів» Міністерством цифрової трансформації передбачено створення «Єдиного реєстру продавців у сфері електронної комерції», платформи служби підтримки споживачів «е-Cпоживач». Держспоживслужбі надаватимуться повноваження щодо присвоєння суб’єктам господарювання статусу «Перевірений продавець» та можливість звернення до провайдерів інтернет-послуг щодо обмеження доступу до веб-сайтів суб’єктів, що провадять нечесну підприємницьку практику або яких неможливо ідентифікувати.