ПОДАТКОВЕ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Жук, О. І.; Гой, Н. В. (Підприємництво і торгівля, 2022)
У статті визначено проблеми, з якими сьогодні стикнулася наша держава, економіка та бізнес у зв’язку з запровадження воєнного стану. На основі даних досліджень визначено роль державного регулювання та стимулювання у розвитку економіки та бізнесу. Розглянуто стан підтримки бізнесу урядом країни. Визначено, що урядом України прийнято цілу низку законів, норми яких спрямовані на зменшення податкового навантаження на діяльність суб’єктів бізнесу та стимулювання його розвитку. Проаналізовано прийняті урядом закони, якими внесено зміни до податкового законодавства з метою підтримки бізнесу та розвитку економіки на період дії воєнного стану. На основі проведених досліджень та аналізу прийнятих законів визначено основні зміни та заходи, що стосуються політики адміністрування та оподаткування діяльності суб’єктів господарювання. До таких змін відноситься мораторій на проведення перевірок, а з часом часткове відновлення їх. В цьому аспекті досліджено, які види перевірок не проводяться, а які перевірки дозволено. Обґрунтовано умови, порядок та терміни проведення фактичних та камеральних перевірок. Визначено умови, за яких суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за недотримання норм податкового законодавства під час дії воєнного стану. Досліджено, які саме податкові пільги передбачено для платників єдиного податку та умови його нарахування, а також щодо сплати та звітування єдиного соціального внеску. Визначено можливості переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 % для платників третьої групи, а також обмеження щодо обрання, чи переходу на спеціальну групу. Проведено аналіз змін, які стосуються штрафних санкцій у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій. Досліджено, що на період дії воєнного стану та рік після його скасування платники податків звільняються від сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, екологічного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкти розташовані на територіях, на яких ведуться, чи велися бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих російською федерацією.