КЛАСТЕРНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ ОПЕРАТОРІВ - Мізюк, Б. М.; Миронов, Ю. Б. (Підприємництво і торгівля, 2022)
Кластерний аналіз як багатовимірна статистична процедура, що виконує збір даних, які містять інформацію про вибірку об’єктів, дає можливість упорядкування та систематизації досліджуваних об’єктів і формування їх у відносно однорідні групи (кластери). Завдання кластерного аналізу полягає у знаходженні груп, релевантних об’єктів у вибірці. Для визначення конкурентоспроможності туристичної організації нами пропонується алгоритм, який охоплює діяльність туристичної фірми, а саме: туроператора, на всьому туристичному ринку або на його окремих сегментах. Для проведення розрахунків пропонується використовувати систему показників ділової активності й ефективності діяльності туристичної фірми. З цих позицій пропонується розроблена авторами система показників, а саме: по туристичному продукту; по ціні на туристичний продукт; показники, що характеризують збут і просування туристичного продукту (послуги) на сегмент ринку; фінансові показники. Описано методику побудови матриці групового ранжування конкуруючих туристичних фірм. Результати проведеного дослідження свідчать, що застосування кластерного підходу до встановлення конкурентоспроможності туристичних операторів може значною мірою підвищити ефективність аналізу їх діяльності. Кластерні методи визначення конкурентоспроможності, на наш погляд, мають перспективу в маркетинговому дослідженні туристичної сфери. При аналізі стану та тенденцій розвитку туристично-рекреаційної сфери ці методи доцільно використовувати для оцінювання конкурентоспроможності окремих туристичних організацій, коли інші традиційні методи аналізу не дають достатньо надійної точності. Визначено, що перспективним для подальших наукових досліджень є вдосконалення методології кластерного аналізу в сфері туризму.