ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Сидоренко, Т.М. (Підприємництво і торгівля, 2022)
У статті розглянуто ключові проблеми, зміни та обмеження розвитку готельно-ресторанних підприємств в умовах воєнного стану. Також визначено, що готельно-ресторанний бізнес як у період минулих років, так і зараз, перебуває у неочікуваних та несприятливих умовах. Вітчизняна соціально-економічна система демонструє сьогодні дива виживання: на фоні провальних фінансових і політичних дій вона спроможна працювати і продукувати певний економічний ефект. Нестабільність політичної та економічної ситуації в Україні, пандемічні обмеження, військова агресія ворога негативно позначаються на функціонуванні та розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Досліджено практичні аспекти функціонування готельно-ресторанного бізнесу. Готельно-ресторанний бізнес являє собою галузь із високим рівнем конкуренції. Нові концепції створюються з метою максимального задоволення потреб клієнтів. І чим вище культура і якість послуг обслуговування гостей, тим вище імідж готелю, тим привабливішим заклад є для відвідувачів. Здійснено анaліз чинників, якi впливaють нa сучaсний стaн гoтельно-рестoранного бiзнесу в Українi, його рoзвиток тa подальші перспективи. На сучасному етапі вважається, що відновлення економіки можна трактувати як комплекс заходів у різних сферах господарської діяльності країни, спрямованих на забезпечення та зростання її конкурентоспроможності; побудову високотехнологічного виробництва з високою доданою вартістю; підвищення рівня життя людей; формування внутрішнього й зовнішнього попиту на основі інноваційних підходів і найсучасніших технологій. Проте чекати підвищення швидкими темпами економічних показників підприємств готельно-есторанного бізнесу не варто. Оскільки значна частина фінансового успіху залежить саме від інтенсивності інвестування. Державна підтримка українського бізнесу у воєнний час є надзвичайно актуальною, так як саме від бізнесу залежить майбутнє не тільки нашої економіки, але й держави загалом. Досліджено забезпечення ефективного функціонування та розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу в державі запроваджуються програми та проєкти підтримки цієї сфери економічної діяльності за сприянням міжнародних організацій.