ОКРЕМІ АСПЕКТИ УКЛАДАННЯ ДОГОВОРІВ МІЖНАРОДНОЇ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ - Олексин, І. І.; Кисіль, Т. В. (Підприємництво і торгівля, 2019)
У статті аналізуються особливості укладення договорів міжнародної купівлі-продажу товарів в сучасних умовах розвитку держави. Встановлено, що спеціального законодавчого акту, що регулює питання про обов’язкові умови зовнішньоторговельного договору купівлі-продажу, незважаючи на велику потребу в до-кументі такого роду, в українському законодавстві досі немає. На основі аналізу обсягів зовнішньоекономічної діяльності з країнами Європейського Союзу доведено об’єктивну потребу в розвитку договірних відносин між суб’єктами бізнесу різних країн та їх підпорядкування правовим нормам і вимогам міжнародного та національ-ного законодавств. Висвітлюються проблемні питання визначення сутності договору міжнародної купівлі-про-дажу товарів, його відмінності від інших договірних конструкцій. Досліджено основні джерела правового регу-лювання угод міжнародної купівлі-продажу товарів, що стало підставою для аналізу істотних умов договору міжнародної купівлі-продажу, сфери застосування даного договору, а також порядку його укладення. На основі аналізу етапів укладання договорів міжнародної купівлі-продажу розроблено заходи про доцільність регламен-тації на рівні Цивільного кодексу України положень, пов’язаних зі встановленням вимог щодо форми договору, та доказів, на які сторони можуть посилатися як на підтвердження факту його укладання. У подальших нау-кових дослідженнях необхідно сконцентрувати увагу на розгляді ролі договорів міжнародної купівлі-продажу товарів та комерційної діяльності у формуванні сучасної концепції міжнародного комерційного арбітражу.