ТАКСОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ РІЗНИХ ВИДІВ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ - Вдовин, М. Л.; Любовецька, Д. І. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Статтю присвячено проблемам аналізу суб’єктів бізнесу за різними фінансово-економічними показниками, зокрема капітальними інвестиціями, рівнем рентабельності, прибутком до оподаткування та обсягом реалізованої продукції. У статті використано методи дескриптивної статистики та таксономічний аналіз як один з методів статистичного моделювання. Здійснено аналіз найбільш і найменш привабливих видів економічної діяльності для інвестування з урахуванням різних фінансово-економічних результатів. Особливу увагу зосереджено на дослідженні функціонування суб’єктів бізнесу різних видів економічної діяльності у динаміці. Візуалізовано топ-5 видів економічної діяльності за фінансово-економічною діяльністю суб’єктів бізнесу. Наголошено на мінливості економічного середовища, невизначеності та ризику, які впливають на функціонування економічної системи. Крім того, таксономічні показники розвитку діяльності суб’єктів бізнесу різних видів економічної діяльності обчислено з використанням евклідової віддалі між елементами економічної системи та еталоном. У статті також представлено максимальне, мінімальне та середнє значення показників балансу підприємств, зокрема необоротних та оборотних активів у розрізі видів економічної діяльності за 2021 рік. Визначено найбільш економічно привабливий вид економічної діяльності за показниками балансу суб’єктів бізнесу. Наголошено на інвестиційній привабливості різних видів економічної діяльності з урахуванням чотирьох показників фінансово-економічної діяльності суб’єктів бізнесу у відповідних сферах. Визначено причини інвестиційної привабливості лідерів та аутсайдерів рейтингу за результатами таксономічного аналізу. Враховано особливості впливу пандемії COVID-19 на функціонування підприємств різних видів економічної діяльності та на інвестиційну привабливість, а також підкреслено залежність від людського чинника, зокрема смаків та настроїв споживачів тощо.