ВПЛИВ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН МІЖ УКРАЇНОЮ І ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ НА ВІТЧИЗНЯНУ ПРАКТИКУ ПОДАЛЬШОГО ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ СУЧАСНИМИ ПОДАТКОВИМИ ТА ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИМИ ПРОЦЕСАМИ У РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Зварич, І. Т.; Зварич, О. І. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті висвітлюється вплив торговельно-економічних відносин України і Євросоюзу [32] на вітчизняну практику вдосконалення управління фінансово-кредитними та податковим процесами у регіонах України. При цьому із використанням системного і синергетичного підходів та методів аналізу і синтезу, індукції та дедукції, історичного і порівняльного аналізу з‘ясовано, що стосунки між ними було започатковано у грудні 1991 року, коли Міністром закордонних справ Нідерландів як головуючої у Європейському Союзі [30] держави у листі від його імені офіційно визнано незалежність України, чим здійснено винятково істотний вплив на забезпечення її якісного економічного зростання, найосновнішими складовими якого є передовсім різні прогресивні структурні зміни у виробництва та раціональні ресурсні пропорції, номенклатура продукції чи послуг, як і комбінування та вдосконалення використовуваного ресурсного забезпечення. Воно базується на відповідних інвестиційних вкладеннях, які задовольняються як внутрішніми, так і позичковими коштами, співвідношення між якими визначається головним чином як податковою політикою та кредитними ставками, так і темпами зростання виробничого потенціалу тощо, тому за сучасних умов особливого значення набуває формування фінансово-інвестиційного механізму забезпечення регіонального розвитку, із використанням якого сьогодні й досягається уся сукупність створених у господарському комплексі регіону доходів, включаючи кошти, що надходять від населення, та фінансові активи, які залучаються зі сторони у результаті їх відповідного перерозподілу. Основний обсяг фінансових ресурсів територій створюється, як відомо, насамперед у матеріальному виробництві – лише незначною їхньою частиною є асигнування, що надходять із фонду оплати праці як податкові платежі населення. А підґрунтям для побудови і функціонування фінансової системи регіону мав би стати саме принцип «розвиватись за рахунок власних доходів» як особливо важливий, зважаючи на необхідність покращення добробуту українських громадян та у контексті нездоланного поступу України у європейський і передовсім саме Європейського Союзу [32], та світовий економічний простори.