ЕКОНОМІКА ПРАЦІ – ПРОГРЕСИВНА ПРОГРАМА ДОСЛІДЖЕНЬ ПРОБЛЕМ ІНВЕСТУВАННЯ В ЛЮДЕЙ - Реслер, М. В.; Русин, І. М. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Актуальність теми полягає в дослідженні прогресивних програм, які пов’язані з людськими ресурсами, а саме з проблемами інвестування в людей. Мета дослідження полягає у представленні альтернативної наукової дослідницької програми у сфері людського капіталу, з точки зору відповідності методології дослідницьких програм. На основі використаних методів, таких як: аналіз, синтез, наукової абстракції, порівняння та логічного узагальнення визначених тенденцій, які необхідні для прийняття ефективних рішень щодо прогресивних програм інвестування в людський капітал, досліджено прогресивні програми щодо інвестування в людей. У дослідженні, було визначено і охарактеризовано похідні від капіталу категорії, які пов’язані та дають можливість більш широко зрозуміти подвійний бухгалтерський облік. Тобто представлено натуральне визначення категорії грошей. Дане визначення представляє природу грошової одиниці, як підтвердження виконання працівником роботи і проведення вимірювання її вартості. Також представлено схему формування еквівалентної до обсягу виконаної роботи заробітної плати, розмір якої встановлюється за допомогою концепції обліку людського капіталу. На думку авторів, це ґрунтовна зміна в економічній та обліковій думці. У дослідженні виділили чотири фундаментальні закони, які на думку авторів дослідження, є значним підґрунтям для теоретичних міркувань та емпіричних досліджень. Саме дані закони формують умови та ставлять певні вимоги до процесів приросту капіталу. Не врахування в економічному житті представлень вище законів приводить до втрати суб’єктами господарювання їх конкурентоздатності, відсутності прибутків та наявність банкрутства. Відповідно до досліджень у даній сфері та постійне вдосконалення організації суспільного життя, обов’язково приведуть до уникнення відповідних витрат, пов’язаних із окремими етапами формування та утримання людського капіталу.