МЕХАНІЗМИ СОЦІАЛЬНО-СОЛІДАРНОГО ФІНАНСУВАННЯ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Сотник, І. М.; Турченко, А. В.; Мельник, Л. Г.; Нікуліна, М. П. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Стаття присвячена дослідженню сутності та особливостей використання механізмів соціально-солідарного фінансування у сучасній економіці. Розвиток соціально-солідарної економіки, яка урівноважує цілі та пріоритети сталого розвитку із цілями і цінностями ринкової економічної системи, актуалізує питання фінансування організацій цього сектору, які не завжди дотримуються економічно сталих бізнес-моделей. Компанії соціально-солідарної економіки є інструментом формування нової та ефективної системи національної економіки, забезпечуючи захист навколишнього середовища, розвиток культури, освіту, медичне обслуговування, соціальний захист, реалізацію ініціатив громадянського суспільства, тощо. Однак оскільки вони переслідують насамперед соціальні, а не економічні цілі, загорюються питання їх фінансового забезпечення, досягнення фінансової сталості у довгостроковому контексті. У статті проаналізовано трансформацію механізмів соціально-солідарного фінансування, визначено їх сутність у сучасному контексті, ідентифіковано основні джерела соціально-солідарного фінансування за потенційними суб’єктами надання коштів. Останні охоплюють фізичних осіб, учасників, акціонерів та інших стейкхолдерів, фонди та філантропічні організації, фінансових посередників та державні органи влади. На наступному етапі дослідження систематизовано основні різновиди механізмів соціально-солідарного фінансування у сучасній економіці, які включають як традиційні форми (пожертви, гранти, позики, субсидії, тощо), так і новітні механізми (етичне, імпактне інвестування, капітал терпимості, соціальні фондові біржі тощо). На основі проведеного аналізу обґрунтовано причини зростання ролі соціально-солідарного фінансування у сучасному бізнес-секторі, до яких належать збільшення попиту на кваліфіковані особисті послуги та послуги соціального характеру внаслідок довготривалої пандемії COVID-19 і російської агресії на території України; актуалізація питань соціальної інклюзії через загострення соціальної нерівності та невизначеності певних груп населення, необхідності їх соціальної адаптації.