ОПТИМІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТРАНСПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Ощипок, І. М.; Онишко, Л. Й.; Гаврилишин, В. В. (Підприємництво і торгівля, 2019)
Доставка споживачів і матеріально-технічних ресурсів до закладів готельно-ресторанного гос-подарства є важливою складовою ефективності їх роботи. Розташування підприємств індустрії гостинності в межах населених пунктів має різну відстань від залізничних, автобусних станцій, товарних баз, виробників харчової продукції та аеропортів. В статті розглянуті три шляхи виконання збільшеного обсягу перевезень, без зміни транспортної мережі, яка склалася, за рахунок зростання парку автомобілів і автобусів, поліпшення їх технічного обслуговування і ремонту та покращення стану дорожньої мережі. Перевага надається варіанту, в якому виконується необхідний обсяг транспортної роботи при мінімумі приведених затрат. В значній сумі ка-пітальних вкладень їх розподіл доцільно проводити за варіантами у відповідних співвідношеннях для досягнення найкращого кінцевого результату. Задача оптимізації зводиться до знаходження варіанта з мінімумом сумар-них приведених затрат. Враховуючи місця розміщення закладів готельно-ресторанного господарства в населе-них пунктах і шляхи доставки товарів і пасажирів, доцільно рекомендувати органам місцевого самоврядування плани реконструкції і ремонту окремих ділянок доріг. В даний час необхідні розробка нових і адаптація до умов ринкових відносин існуючих методів і моделей підвищення ефективності транспортно-експедиторного обслу-говування (ТЕО). У даній галузі можна виділити наступні найбільш перспективні напрямки наукових дослі-джень: розробка комплексних показників оцінки ефективності ТЕО; розробка раціональних схем комплексного ТЕО підприємств і організацій; визначення оптимальних стратегій функціонування ТЕП на ринку транспортних послуг.