РОЛЬ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ТА ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ - Атамас, О.П. (Підприємництво і торгівля, 2021)
У статті розкрито теоретичні засади трактування економічної дефініції «інвестиційно-інноваційна складова» в системі забезпечення сталого економічного розвитку України, проаналізовано головні категорії теоретичних підходів до трактування дефініції «інвестиційно-інноваційна складова», надано характеристику стану економіки держави з метою проведення оцінки та аналізу її «інвестиційно-інноваційної складової» в системі забезпечення сталого економічного розвитку. Безумовно, з огляду на сучасні трансформаційні зміни економічних систем та коливання сектору інвестиційного забезпечення, - роль інвестиційно-інноваційної складової в системі забезпечення сталого економічного розвитку України як у контексті теоретичних аспектів, так і з позиції надання практичних рекомендацій важко переоцінити. У статті проаналізовано значення економічної категорії «стратегія» крізь призму формування стратегічного плану економічного розвитку України, надане розширене обґрунтоване трактування означеної економічної дефініції. У матеріалах наукового дослідження акцентується окрема увага на ролі інвестиційно-інноваційної складової в системі забезпечення сталого економічного розвитку держави крізь призму визначення рівня її інвестиційної привабливості на світовій арені, з урахуванням глобалізаційних зрушень, трансформаційних перетворень, діджиталізації та трансферу технологій. Крім того, у науковому дослідженні визначено основні фактори забезпечення високого рівня інвестиційної привабливості економіки держави з метою її інноваційного розвитку та модернізації в системі забезпечення сталого економічного розвитку. Таким чином, при проведенні комплексного наукового дослідження у означеній тематиці приділено особливу увагу не лише внутрішнім складовим елементам сталого економічного розвитку України, а й проаналізовано комплексне значення зовнішніх факторів економічного впливу, рейтингових оцінок та аналізу рейтингових міжнародних агентств. Основними методами дослідження, що застосовувались при викладенні наукового матеріалу, стали загальноекономічні та спеціальні наукові методи, метод аналізу, статистичний метод.