НАЦІОНАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ІНТЕРЕСИ: ПРИНЦИПИ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІАГНОСТИКИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ - Бітюк, І. М. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Дослідження розкриває актуальні та нагальні питання формування та впровадження національних економічних інтересів України в частині принципів управлінської діагностики економічної безпеки країни в умовах інформаційної економіки. Наведено авторське визначення національних економічних інтересів, діагностики управлінської безпеки країни з позиції нового етапу повоєнного відтворення економіки. Обґрунтовано ключові принципи управлінської діагностики економічної безпеки країни в умовах інформаційної економіки: дотримання балансу інтересів в сферах та зонах проведення досліджень, що в результаті матиме високу ефективність; наявності консенсусу в пріоритетах оцінок, послідовності процедур виконання досліджень серед дослідників (експертів або груп експертів); якості та незалежності інформації; дотримання правил інформаційної культури; дотримання правил та стандартів інформаційної безпеки; інформаційного прогресу та руху до найкращих стандартів інформаційної економіки в питаннях залучення цільових програм та продуктів обробки інформації; врахування мінливості зовнішнього середовища; врахування кінцевої мети – гармонійного розвитку відносин в парадигмі «бізнес-населення-влада»; соціального партнерства та соціальної відповідальності. Авторська думка полягає бачені єдності управлінських процесів та процедур напрацювання пріоритетів національних економічних інтересів та аналітичного забезпечення діагностики макроекономічних та мезоекономічних процесів в країні, врахування зон ризиків, безпеки стабілізації економіки та соціального сектору. Окреслено пряму залежності в успішності реалізації національних економічних інтересів та економічною безпекою. Водночас формування економічної безпеки держави є національним інтересом, оскільки безпека та реалізація першочергових потреб особи, суспільства та держави – необхідна передумова дієздатності країни, без чого неможливе досягнення другорядних цілей. Визначено нагальну потребу в розробці національної концепції та стратегії реалізації національних економічних інтересів України на позиції прискореного відтворення господарського комплексу.