РИНОК ВАНТАЖНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ В УКРАЇНІ: АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ, ВИКЛИКИ ВОЄННОГО ЧАСУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Гнедіна, К. В.; Нагорний, П. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану, особливостей та перспектив розвитку вітчизняного ринку вантажних перевезень в умовах повномасштабного російського вторгнення на територію України. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення стабільного функціонування та розвитку галузі транспорту і логістики в контексті подолання кризового стану української економіки, спричиненого війною. Метою дослідження є визначення ключових особливостей, основних проблем та перспектив подальшого розвитку українського ринку вантажних перевезень, а також розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення надання послуг вантажних перевезень в Україні. Проведене дослідження ґрунтується на використанні таких методів, як: аналіз, синтез, абстрагування та конкретизація, індукція та дедукція, узагальнення, порівняння та співставлення, діалектичний метод, поєднання історичного та логічного тощо. Проведено аналіз загального стану ринку вантажних перевезень до та після початку повномасштабного російського вторгнення на територію Україну. Ідентифіковано позитивні та негативні тенденції його розвитку. Визначено ключові проблеми та виклики, що постали перед представниками досліджуваного сектору. За результатами проведеного дослідження окреслено основні зміни, що відбулися в галузі вантажних перевезень в умовах воєнного часу. Наведено характеристику динаміки вантажних перевезень за секторами автомобільного, залізничного, морського та авіаційного транспорту. Розглянуто основні фактори впливу на функціонування досліджуваної галузі в умовах воєнного часу. Визначено ключові особливості внутрішніх та міжнародних вантажних перевезень. Здійснено огляд реалізованих українським урядом заходів та ініціатив з підтримки міжнародних вантажних перевезень. Розроблено низку пропозицій щодо вдосконалення надання послуг вантажних перевезень в Україні в короткостроковій та довгостроковій перспективі. Визначено практичну цінність запропонованих заходів, а також необхідні дії держави та приватного сектору для реалізації відповідних проєктів.