ДЕРЖАВНІ ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ: ПЕРЕВАГИ ТА ТРУДНОЩІ - Кобеля-Звір, М. Я. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті розглянуто основні державні грантові програми для розвитку малого та середнього бізнесу в умовах війни в Україні. Окреслено основні можливості для відкриття власної справи та перспективи розвитку вже існуючого бізнесу для переробних підприємств, садівництва, тепличного господарства в умовах війни. Розглянуто, за яких умов та в якому розмірі суб’єкти господарювання можуть отримати безповоротні грантові ресурси на відкриття власної справи або ж розвиток вже діючого бізнесу з можливістю спрямувати кошти на: придбання обладнання, меблів, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних із реалізацією бізнес-плану, лізинг обладнання, послуги маркетингу та реклами, оренду нежитлового приміщення та обладнання. Продемонстровано грантові можливості для підприємств переробної галузі на придбання обладнання для бізнес-діяльності, його доставку, введення в експлуатацію. Описано перспективи використання грантів для садівництва та тепличного господарства. Підкреслено можливості для стартапів, інноваційного бізнесу та IT-діяльності. Проаналізовано новації Програми єРобота в її підтримці на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам із інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей. Наголошено на причинах не активного використання представниками бізнесу грантів від держави, серед яких: відсутність у представників бізнесу розуміння, хто на що та як може отримати грант, брак компетенцій у представників бізнесу для ефективного використання грантів, недовіра та скептичне ставлення представників бізнесу до можливостей розвивати бізнес на грантові ресурси. Підсумовано, що залучення та використання представниками малого та середнього бізнесу грантового фінансування від держави в умовах війни є однією з найважливіших передумов розвитку й зміцнення економіки України. Подолання труднощів та перепон можливе за умови широкої інформаційної підтримки з боку грантодавців, органів влади та фондів.