ІННОВАЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА УПРАВЛІННЯ АСОРТИМЕНТОМ ТА ЯКІСТЮ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ВЗУТТЯ - Стецик, Ю. М. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Обґрунтовано місце та роль технологій у сучасному бізнесі. Наведено основні характеристики сучасного бізнесу та обґрунтовано вплив інновацій на управління асортиментом та якістю матеріалів для взуття у сучасному підприємництві як окрему характеристику сучасного бізнесу. Розглянуто шляхи забезпечення вимог споживачів до товару, зокрема використання нових і багатофункціональних матеріалів, що, в свою чергу, відкриє шлях до інноваційних методів виробництва у взуттєвій галузі. Обґрунтовано, що використання нових і багатофункціональних матеріалів дає можливість забезпечити два класи вимог споживачів до взуття – біологічний та соціальний, підвищуючи в такий спосіб конкурентоспроможність даних товарів. Сформульовано товарознавчі підходи до формування оптимального асортименту та якості матеріалів для взуття, що, в свою чергу, впливає на вартість продукту (товару). Наведено окремі приклади управління асортиментом та якістю матеріалів для взуття шляхом використання нанотехнологій та наноматеріалів у даному товарі, що забезпечує високий рівень його споживних властивостей та отримання товару з вдосконаленими та/або принципово новими споживними властивостями. Висвітлено проблему класифікації нових матеріалів для взуття, що визнані як альтернатива натуральній шкірі. Наведено окремі приклади використання ультрасучасних, альтернативних натуральній шкірі, матеріалів. Подано коротку товарознавчу характеристику інноваційних, альтернативних натуральній шкірі, матеріалів, зокрема наведення окремих факторів у системі “переваги–недоліки”. Висвітлено екологічний аспект у поданому товарознавчому дослідженні матеріалів для взуття, що є важливим елементом циркулярної економіки. На основі наведених окремих прикладів сформульовано основні проблеми та частково запропоновано шляхи їх вирішення. За результатами аналізу окреслено перспективу подальших досліджень із використанням товарознавчих підходів до управління асортиментом та якістю матеріалів для взуття. Обґрунтовано доцільність розробки класифікації матеріалів для взуття з урахуванням сучасних інноваційних розробок, здійснення їх товарознавчої характеристики, створення ієрархії номенклатури показників якості та розроблення спеціальних рекомендацій щодо вибору матеріалів для взуття.