ЗНАЧЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ГОСПОДАРСЬКИХ ЗВ’ЯЗКІВ СУБ’ЄКТІВ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Шиндировський, І. М. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Господарські зв’язки можна трактувати як комплекс взаємовідносин, які виникають між незалежними господарюючими суб’єктами в процесі їх діяльності щодо виробництва продукції та її просування до споживачів. Ефективність реалізації господарських зв’язків залежить від налаштування вітчизняної економіки на ринкові рейки, конкурентного середовища в економіці, якості та прозорості нормативно-правового регулювання. Ефективний механізм реалізації господарських зв’язків дозволяє суб’єктам господарювання досягати поставлених цілей у господарській діяльності, завдяки чому формується значна частка доданої вартості в національному господарстві. Уже традиційна для нашої держави проблема збалансування виробництва і споживання вирішується значною мірою завдяки механізму реалізації господарських зв’язків. Забезпечення ефективності здійснення господарської діяльності вимагає адекватної реакції на зміни впливу чинників зовнішнього середовища, правильного оцінювання позитивних і негативних тенденцій у народному господарстві загалом і галузі зокрема, діяльності конкурентів і на цій основі формування виважених, обґрунтованих господарських зв’язків із контрагентами. У статті досліджено зміст та особливості господарських зв’язків суб’єктів в умовах ринкового середовища. Досліджено динаміку чисельності діючих суб’єктів господарювання. Розглянуто фактори, що впливають на формування господарських зв’язків у національній економіці. За результатами дослідження зроблено висновок про важливість подальшого спрощення державного регулювання формування господарських зв’язків та налагодження дієвого та прозорого механізму їх реалізації, як в сфері державних закупівель, так і безпосередньо щодо взаємодії між самостійними суб’єктами господарювання.