СТАЛИЙ РОЗВИТОК МІСТ: ВІДКРИТЕ УРЯДУВАННЯ ТА ІННОВАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДЛЯ ПЛАТФОРМНОГО УРБАНІЗМУ - Анфілов, Д. Ю. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті розглянуто етапи еволюції інституційних парадигм управління урядовими організаціями та управління містами. В статті систематизовано пул інноваційних рішень для досягнення сталого розвитку міст, які вимагають комплексного управління. Досліджено теоретичні та практичні аспекти сталого зростання міст, систематизовано складові технологічних інструментів в відкритому урядуванні. Адаптовано класифікацію типів відкритості урядової політики за Юрґеном Габермасом (репрезентативну, публіцистичну, політичну, громадянську) за етапами становлення та розвитку системи урядування. Охарактеризовано концепцію платформного урбанізму. Охарактеризовано категоріальний апарат відкритого урядування та платформного урбанізму. Представлено категоризацію Government-as-a-Platform (Gaap) та City-as-a-Platform (СaaP) за платформним урбанізмом та парадигму урядування через призму відкритості Юрґена Габермаса. Розширено класифікацію типів відкритості урядової політики, яка може застосовуватись при формуванні механізмів відкритого урядування при розробці інноваційного підходу для платформного урбанізму та вдосконалювати практику демократичного управління та громадянської участі. Розставлено акценти при оцінюванні механізмів відкритого урядування для процесів аналізу відкритості політики та управління. Представлено авторське бачення на систему основних компонентів платформного урбанізму. Окреслено автором, що він спрямований на створення інтегрованої та зручної системи управління містом, яка відповідає сучасним потребам та викликам міського розвитку. Зазначено, що еволюція CaaP, як нова парадигма платформного урбанізму передбачає нову форму міського управління, яка є більш відкритою та залученою, з використанням технологій для організації та посередництва співпраці різних учасників суспільства. СааР управління стосується впровадження технологічних інструментів, які уможливлюють відкриту та масову співпрацю в міській екосистемі з метою вирішення складних проблем у містах на основі обміну даними та внеску колективних знань.