ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ ЗА МСФЗ - Безкоровайна, Л. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
На сьогодні все більше підприємств України використовують міжнародні стандарти для формування фінансової звітності. І це викликано не лише законодавчими вимогами, а й бажанням підприємств виходити на міжнародний ринок. Фінансова звітність, складена на підставі міжнародних стандартів дає змогу іноземним партнерам, інвесторам аналізувати діяльність українських підприємств. Наукова стаття присвячена дослідницькому аналізу основних труднощів та проблем, які виникають у підприємств під час складання фінансової звітності за міжнародними стандартами. Актуальність дослідження зумовлена тим, що фінансова звітність підприємства є основним джерелом інформації при розробці стратегії розвитку бізнесу, через що важлива достовірність та об’єктивність даних. Крім того, фінансова звітність підприємства виступає найважливішим інструментом забезпечення управління фінансовою стійкістю підприємства, що можливо завдяки ретельному аналізу. У разі спотворення інформації процес аналізу економічних показників та даних не дозволяє отримати об’єктивну оцінку поточного фінансового стану підприємства. Процедура формування елементів фінансової звітності дозволяє підприємствам виконувати свої зобов’язання перед основними стейкхолдерами. У рамках статті розглянуто сутність та склад фінансової звітності, її практичне значення для ухвалення управлінських рішень. Проаналізовано проблеми формування фінансової звітності підприємства через спотворення у ній інформації, виявлено помилки, які найчастіше виникають під час складання фінансової звітності за міжнародними стандартами. Досліджено якісні характеристики фінансової інформації, яка наводиться у звітності – основоположні і посилювальні, їх взаємозв’язок. Також надано рекомендації щодо вибору бази оцінки показників фінансової звітності з урахуванням якісних характеристик інформації. Розглянуто порядок здійснення таксономії показників фінансової звітності, існуючі підходи до проведення таксономії – з використанням стандартних таблиць та тегування даних вже сформованої звітності, виділено переваги та недоліки кожного із підходів.