МЕТОДИ ТА МОДЕЛІ ВПЛИВУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ БІЗНЕСУ - Буяк, Л. А. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Сучасний етап розвитку бізнесу характеризується акцентом на цифровізацію як пріоритетну спрямованість, що відображається у підході до модернізації окремих бізнес-процесів та у формуванні бізнес-моделей, заснованих на комплексній цифровій трансформації. Цифровізація вже не є просто вибором, а стає об’єктивною необхідністю для підприємств, які прагнуть зберегти та підвищити свою конкурентоспроможність на ринку. Сьогодні конкурентні переваги бізнесу формуються не тільки на основі якості, ціни чи рівня обслуговування, але й через здатність компанії інноваційно та ефективно використовувати цифрові технології. Це дозволяє не тільки оптимізувати внутрішні процеси, але й створювати нові цінності для клієнтів, розширюючи можливості бізнесу та відкриваючи нові горизонти зростання. Стаття присвячена дослідженню бізнес-моделей у контексті цифрової економіки. У статті велику увагу зосереджено на аналізі особливостей і переваг платформ та платформної економіки, а також розглянуто характеристики платформної бізнес-моделі. У роботі узагальнені наукові підходи до класифікації цифрових платформ, що дозволяє глибше зрозуміти, як різні види платформ впливають на бізнес-процеси, стратегію та конкурентоспроможність компаній. Обгрунтовано як платформні бізнес-моделі стимулюють інновації, сприяють ефективній взаємодії між різними учасниками ринку та відкривають нові можливості для зростання і розвитку. Розроблено концепцію цифрової трансформації агропідприємств, яка спрямована на оновлення та вдосконалення сільськогосподарської діяльності через використання сучасних технологій та цифрових рішень. Цей підхід передбачає комплексну інтеграцію різноманітних цифрових інструментів та платформ, які забезпечують автоматизацію процесів, покращення аналітики даних та ефективне управління ресурсами. Основна мета полягає в оптимізації виробничих процесів, підвищенні продуктивності та вдосконаленні процесу прийняття обґрунтованих стратегічних рішень. Використання цифрових технологій, таких як аналіз великих обсягів даних, штучний інтелект та інші інноваційні інструменти, надає підприємствам ряд переваг. Це відкриває нові можливості для розробки та вдосконалення бізнес-моделей, що відповідають динамічним вимогам цифрової економіки та постійно змінюваним очікуванням споживачів.