ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ЕКОНОМІКИ ВІДНОВЛЕННЯ - Власенко, В. А. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У роботі обґрунтовано методологічні та розглянуто прикладні рекомендації щодо реформування організаційної структури управління на підприємствах малого та середнього бізнесу в умовах відродження економіки України. Незважаючи на наявність низки пропозицій щодо удосконалення організаційних структур управління на рівні суб’єктів господарювання, застосування прикладних підходів у процесі їх формування викликає особливий інтерес. З цих підстав уточнено етимологічний зміст наукових категорій «організаційна структура управління», «структура управління», «виробнича структура» та «організаційна структура». Узагальнено основні типи організаційних структур управління підприємствами. Рекомендовано авторський варіант внутрішньої структури логістичного відділу та відділу кадрів на підприємствах малого та середнього бізнесу у середньостроковій перспективі (на найближчі 2-3 роки) та конкретизовано функціональну спеціалізацію їх фахівців. В межах запропонованого логістичного відділу обґрунтовано доцільність створення посад менеджера з постачання і збуту, маркетолога, логіста, головного механіка автоколони та завідувача складу. В межах удосконаленої внутрішньої структури відділу кадрів рекомендовано створення сектору кадрового діловодства, сектору планування та організації праці, сектору соціального розвитку, сектору оплати праці та сектору оцінки персоналу, а також уточнено функціональні завдання керівників цих секторів. З метою впровадження на підприємствах малого та середнього бізнесу елементів мережевої та віртуальної організації у стратегічній перспективі систематизовано заходи щодо реформування їх організаційної структури управління. Обґрунтовано доцільність застосування комплексного підходу до розробки комбінованих форм організаційної структури управління на підприємствах шляхом відкриття власних колл-центрів, створення електронних офісів при апараті управління, формування баз даних постійних клієнтів, видачу дисконтних карток на придбання продукції, укладання договорів на кур’єрську доставку продукції через мобільні додатки.