КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОСИСТЕМИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗДІЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЗА МІЖНАРОДНИМИ ПЕРЕДАЧАМИ ТОВАРІВ (ТЕХНОЛОГІЙ) ПОДВІЙНОГО ВИКОРИСТАННЯ - Волощук, К. Б.; Волощук, В. Р. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті визначені концептуальні засади інноваційної екосистеми, розгортання масштабної інноваційної підприємницької діяльності, основні пріоритети, шляхи, заходи, напрями, завдання реформування оборонно-промислового комплексу та вдосконалення регуляторних важелів впливу держави на інноваційний розвиток, структури за інноваційною моделлю. Досліджено тенденції науково-технічної і інноваційної політики ЄС та стратегічних технологічних трендів щодо демократизації генеративного штучного інтелекту; управління довірою, ризиками та безпекою; безперервного виявлення кіберзагроз; стійких технології; розробки інженерної платформи та на основі штучного інтелекту; галузевих хмарних платформ; інтелектуальних програм; робочої сили з розширеним підключенням. Виокремлено необхідність мережування впровадження інноваційної підприємницької діяльності для задоволення потреб держави в сучасних високоефективних системах та розбудови в Україні інноваційних екосистем в умовах воєнного стану швидких, масштабних і постійних змін глобального середовища, забезпечення підвищення обороноздатності країни, для здобуття перемоги, безпеки повоєнного відновлення та розвитку. Запропоновано концептуальну модель організації екосистеми як центру генерування оборонних інновацій. Удосконалені механізми здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів (технологій) подвійного використання взаємовідносин між замовниками, постачальниками, виробниками, споживачами та іншими контрагентами мереж екосистеми і партнерів задіяних при виконанні умов контрактів (договорів) згідно узгоджених обсягів закупівель необхідних оборонних засобів чи комплектуючих; вдосконалення системи оперативного середньо- та довгострокового планування нових програм та проектів на етапах розробки інновацій і контролю, впровадження у виробництво та реалізації і безпечного використання озброєння, збільшення обсягів фінансування інноваційного розвитку оборонно-промислового комплексу, підвищення ефективності військово-технічного співробітництва з партнерами в Україні та іноземних держав.