ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ (ІОТ) В АДМІНІСТРАТИВНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ: ЗАВДАННЯ ТА МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЙ У СУЧАСНОМУ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ - Гнилянська, О. В.; Карий, О. І. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Інтернет речей (Internet of Things, IoT) є однією з перспективних та революційних технологій, що розширює світ об’єктів і пристроїв, здатних до спілкування й обміну даними через Інтернет. Ця інноваційна концепція стала ключовим фактором для перетворення способу, за допомогою якого організації функціонують і управляють своїми ресурсами в сучасному бізнес-середовищі. Інтернет речей відкриває широкий спектр можливостей для підвищення ефективності адміністративного менеджменту, забезпечуючи більший контроль, збір та аналіз даних, оптимізацію процесів та підвищення конкурентоспроможності організацій. У цій статті ми опишемо детальніше можливості, що пропонує IoT для адміністративного менеджменту, та як вони сприяють покращенню управління в сучасному бізнес-середовищі. Робота розглядає завдання, які можуть бути вирішені за рахунок ІоТ у адміністративному менеджменті. Це включає автоматизацію процесів управління, моніторингу, збору та аналізу даних, оптимізацію постачання, логістики та інші аспекти організаційного управління. Використання ІоТ може дозволити підприємствам збільшити продуктивність, знизити витрати, покращити якість обслуговування та забезпечити більш ефективне прийняття рішень. Стаття розглядає можливості, які відкриває ІоТ для організацій у сучасному бізнес-середовищі. Досліджується роль ІоТ у впровадженні концепції «розумного офісу», де різні пристрої та системи взаємодіють між собою та з людьми для поліпшення робочого середовища та забезпечення зручності та ефективності. Крім того, використання ІоТ може дозволити впроваджувати інноваційні моделі бізнесу, такі як «платформи як сервіс» та «продукт як сервіс», де організаціям вдасться надавати послуги та продукти на основі підключених до Інтернету пристроїв. Однак разом із можливостями використання ІоТ також вносить виклики та ризики, які потрібно враховувати при впровадженні. Робота розглядає питання безпеки даних та приватності, оскільки підключені пристрої здатні збирати та передавати великі обсяги конфіденційної інформації. Також виникають технічні виклики, пов’язані з інтеграцією різних систем та пристроїв, стандартизацією протоколів та забезпеченням стійкості та надійності мережі. Дане дослідження підкреслює важливість використання Інтернету речей в адміністративному менеджменті для покращення ефективності та оптимізації процесів організацій. Робота надає розуміння завдань та можливостей, а також викликів та ризиків, пов’язаних із впровадженням ІоТ, і надає рекомендації для успішного використання даної технології. Це дозволяє організаціям впроваджувати інноваційні підходи та досягати конкурентної переваги в сучасному бізнес-середовищі.