РОЛЬ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР АПК В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ - Гордєєва-Герасимова, Л. Ю. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У роботі досліджено визначення та сутність поняття «продовольча безпека», механізм її реалізації. Визначено роль підприємств агропромислового комплексу у забезпеченні належного рівня продовольчої безпеки шляхом виробництва, переробки та реалізації сільськогосподарської продукції. Досліджено рівень задоволеності продуктами харчування вітчизняних виробників у довоєнний період. Визначено, що населення країни повністю забезпечене продуктами харчування, за винятком риби та рибних продуктів та деяких видів фруктів. Проведено аналіз виробництва сільськогосподарської продукції за роки війни, який показав, що спостерігається падіння виробництва сільськогосподарської продукції на рівні 30% від довоєнного періоду. Цей рівень не критичний для країни. Деякі підприємства переорієнтовуються на вирощування сільськогосподарської продукції, дефіцит якої виник через окупацію частини території України. За роки війни збільшилося виробництво деяких культур, наприклад гречки, кукурудзи. У 2022 році в цілому підприємства агропромислового комплексу спрацювали з прибутком. У 2023 році очікується збиток, який виникає не тільки через обмежений обсяг продукції, а й через неможливість експортувати її традиційними найдешевшими способами – за допомогою водного транспорту, переважно морським. Значна роль держави в забезпеченні належного рівня продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Держава надає максимальну підтримку сільгоспвиробникам, у тому числі це можливо завдяки заходам, визначеним Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Плану заходів щодо забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». Зокрема, збільшення фінансування сільськогосподарських підприємств, регулювання обсягів імпорту та експорту сільськогосподарської продукції. Наразі проводяться дослідження у напрямку подолання наслідків воєнного стану в агропромисловому комплексі. Вирішення проблем може бути пов’язане з формуванням нових логістичних схем експорту продукції та умов її зберігання, подальшим стимулюванням переробної галузі, активною участю в гуманітарних проектах.