ПОНЯТТЯ “ЕФЕКТИВНОСТІ” У КОНТЕКСТІ ЕКОЛОГІЧНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА СУБ’ЄКТАМИ ПІДПРИЄМНИЦТВА - Демченко, К. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті розкрита тема трансформації класичного поняття «ефективності» у відповідності із загостренням сучасних екологічних та соціальних проблем. Висвітлено підходи до трактування еко-ефективності. Запропоновано власний підхід до розуміння категорії «ефективність екологічної модернізації виробництва» у відповідності до концептуального підґрунтя поняття. В результаті узагальнення досліджених підходів запропоновано виокремити основі сутності, закладені у поняття ефективності екологічної модернізації виробництва: точковий результативний показник, виразник успіху, оціночний показник та багатокомпонентний критерій для прийняття рішення. Ефективність екологічної модернізації як сучасний виразник екологічної трансформації виробничого процесу передбачає розробку спеціальної методики розрахунку, яка покликана давати всебічну оцінку процесу. Екологічна модернізація виробництва передбачає одночасне досягнення економічних вигід і позитивного екологічного ефекту, тому до методики оцінювання ефективності мають бути висунуті особливі вимоги. Зокрема до них віднесено наявність довгострокового прогнозування, відмова від нехтування малозначимими, прихованими або значно пролонгованими у часі результатами, використання різноманітних виразників і одиниць виміру ефекту, надання переваги оцінці кінцевого результату у порівнянні з поточним, введення критичних меж розвитку та росту. Відповідно до сутності екологічної модернізації виробництво запропоновано критерії, які позначають досягнення позитивного результату у ході проведення модернізації. До них віднесено зниження загального рівня екологічної шкоди від виробництва; наближення виробничих циклів до замкнутих природних циклів, зменшення обсягу виробничих відходів; скорочення коефіцієнту матеріалоємності продукції; впровадження енергоефективних технологій; використання сучасної техніки; досягнення економії фінансових ресурсів та підвищення рентабельності діяльності; зростання корпоративної соціальної відповідальності шляхом екологізації виробництва.