СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ АСОРТИМЕНТОМ ТА ЯКІСТЮ ТОВАРІВ - Лозова, Т. М. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У цій статті розглядаються ключові аспекти, пов’язані з управлінням асортиментом, якістю (QM) і загальним управлінням якістю (TQM), при цьому наголошується на визначенні даних понять і досліджуючи їх зв’язок із продуктивністю організації. Огляд також визначає компоненти TQM і досліджує, як різні сектори підходять до управління якістю. Вивченню піддаються існуючі перспективи управління якістю, водночас здійснюється посилання на різні міжнародні стандарти, прийняті організаціями, з особливим акцентом на ISO 9000. Асортиментна політика є важливою складовою маркетингової стратегії підприємства і визначає, які товари та послуги будуть надаватися споживачам. Вона здатна впливати на багато аспектів бізнесу, включаючи ринкову позицію, прибутковість, імідж та споживчі відносини. Ефективне управління асортиментною політикою допомагає підприємствам адаптуватися до змін на ринку, задовольняти потреби споживачів і досягати своїх стратегічних цілей. Численні дослідження показують застосування та управління якістю в організаціях, розкриваючи різноманітність підходів. Деякі організації оцінюють якість за допомогою таких показників, як кількість дефектів, витрати на переробку, витрати на відкликання, витрати на утилізацію та інші пов’язані витрати. І навпаки, альтернатива організації полягає у вимірюванні якості роботи через такі фактори, як навчальні ініціативи, продуктивність, залучення працівників і лідерство, що забезпечує керівництво. Фактори загального управління якістю (TQM) визначені і включають: практику якості вищого керівництва, процес управління, знання і компетентність співробітників, орієнтованість на клієнта та потреби співробітників, їх освіту. Упровадження управління асортиментом і якістю на торговельних підприємствах у контексті застосування підходів міжнародних стандартів повинно передбачати та враховувати специфічні особливості товарів. Увага має приділятися здійсненню експертного оцінювання бізнес-процесів як засобів поліпшення системи управління якістю підприємства сфери торгівлі. Через високу конкурентоспроможність, із якою стикаються компанії, займаючи позиції лідерів світового бізнесу, вони повинні розробляти стратегії для вдосконалення своїх процесів, впроваджуючи сертифікацію систем управління якістю за стандартом ISO 9000. Цей документ базується на систематичному аналізі вимог стандарту ISO 9000 і визнаних у всьому світі методологій удосконалення процесів, таких як ощадливе виробництво, реінжиніринг бізнес-процесів, управління бізнес-процесами. Показано: практичне значення дослідження проблеми розроблення, упровадження і застосування систем управління якістю полягає в тому, що вона необхідна для загального управління якістю і вважається інструментом забезпечення діяльності будь-якого підприємства в умовах нестабільного середовища та основою високої конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринках. Торговельні мережі сприяють підвищенню якості товарів та послуг, пропонуючи своїм клієнтам найкращі продукти та забезпечуючи високий рівень обслуговування.