СИНЕРГІЯ В ІНДУСТРІЇ ТУРИЗМУ ТА ГОСТИННОСТІ - Миронов, Ю. Б. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Індустрія туризму та гостинності є однією з найбільш важливих та динамічних галузей у сучасному світі. Вона відіграє важливу роль у розвитку національних економік країн та глобальної економіки загалом, сприяє збереженню культурної спадщини та залученню іноземних інвестицій. Однак для досягнення максимального успіху в цих сферах бізнесу необхідно використовувати синергію – взаємодію різних галузей та суб’єктів господарювання задля досягнення спільних цілей. Синергія в індустрії туризму та гостинності базується на взаємодії різних суб’єктів господарювання, таких як туристичні агентства, готелі, ресторани, транспортні компанії, туристичні атракції та інші. Кожен із них має свої унікальні ресурси та можливості, які, використовуючи синергію, можна поєднати для досягнення спільного успіху. У статті розглядається специфіка прояву синергетичних ефектів в індустрії туризму та гостинності, а саме: синергетичний ефект масштабу, спільне виробництво туристичного продукту та спільні маркетингові заходи, спільна розробка нових туристичних напрямків та інноваційних продуктів, спільна інвестиційна діяльність. Вивчено позитивний вплив синергетичних ефектів на сталий розвиток туризму. Зазначається, що застосування синергії в індустрії туризму та гостинності допомагає підвищити ефективність та конкурентоспроможність галузі. Співпраця між різними суб’єктами ринку туристичних послуг та послуг гостинності дозволяє створювати комплексні туристичні продукти, проводити спільні маркетингові кампанії, розробляти нові напрямки та інвестувати у спільні проєкти. Це сприяє залученню більшої кількості клієнтів, розвитку туристичних дестинацій, збільшенню прибутків компаній, створенню нових можливостей та інноваційному розвитку, що дає поштовх подальшому розвиткові індустрії туризму та гостинності. Отже, синергія – це необхідний елемент успішної діяльності в туристичному та готельно-ресторанному бізнесі.