СТАЛИЙ РОЗВИТОК АГРОБІЗНЕСУ В КОНЦЕПЦІЇ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ - Павленко, О. С. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Визначено роль та принципи агробізнесу в рамках концепції зеленої економіки та його внесок у досягнення сталого розвитку. Досліджено адаптованість сучасних тенденцій розвитку аграрного секторі до вирішені вимог зеленої економіки та створення стійкої, екологічно відповідальної системи сільськогосподарського виробництва. Обґрунтовано необхідність перегляду традиційних методів ведення сільського господарства та впровадження інноваційних технологій, які зменшують вплив на навколишнє середовище та оптимізують використання ресурсів. Ідентифіковано ключові аспекти зеленого підходу до розвитку агробізнесу, а саме: збереження природних ресурсів, скорочення викидів та впровадження принципів циркулярної економіки в сільськогосподарське виробництво. Підкреслюється важливість розробки ефективних стратегій управління відходами, створення інтегрованих систем управління енергоефективністю та використання альтернативних джерел енергії в агропромислових комплексах. Звертається увага на важливості упровадження екологічно ефективних та сталих аграрних практик забезпечення продовольчої безпеки та збереження природних ресурсів. Аналізується еволюція дефініцій “зелена економіка”, “сталий розвиток”, “продовольча безпека” та їх основні постулати. Виокремлено соціальні аспектів сталого агробізнесу, зокрема: соціальна відповідальність агробізнесу, створення робочих місць та покращення умов життя у сільській місцевості, налагодження партнерських відносин між агробізнесом, громадами та органами влади задля сприяння сталому розвитку регіонів. Досліджено ключові аспекти зеленої трансформації агробізнесу, включаючи використання новітніх технологій, впровадження регенеративних сільськогосподарських практик та підтримку сталого виробництва. Надано рекомендації щодо державної політики подальшого розвитку екологічно збалансованого та економічно ефективного аграрного сектору. Обґрунтовано необхідність активного впровадження зелених інновацій у сільське господарство для досягнення глобальних цілей сталого розвитку та створення ефективної стійкої аграрної системи, що досягається за допомогою екосистемного підходу до управління сільським господарством, лісовим господарством та рибальством.