ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ КОНВЕРГЕНЦІЇ ПРОДУКТИВНОСТІ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ З ЄС - Піріашвілі, О. Б. (Підприємництво і торгівля, 2023)
В статті розглядаються теоретичні та методичні засади дослідження процесів конвергенції в частині продуктивності залізничного транспорту України з ЄС. Висвітлено сучасні проблеми та актуальні питання, яким присвячено наукові роботи вітчизняних вчених з даної проблематики за останні роки. Розкрито сутність поняття «конвергенція» в широкому розумінні цього слова та сформульовано значимість в контексті дослідження продуктивності залізничного транспорту України з ЄС на сучасному етапі розвитку. В статті висвітлені та обґрунтовані загальні показники ефективності розвитку залізниць країн для міжнародних порівнянь. Визначено систему показників продуктивності залізничного транспорту України та ЄС для оцінки та аналізу на основі міжнародних порівнянь. Виокремлено та обґрунтовано кількість країн для міжнародних порівнянь з Україною, а саме: п’ять держав-членів ЄС. Автором статті розроблено методичні засади та підходи щодо дослідження процесів поглиблення конвергенції в частині продуктивності залізничного транспорту України з ЄС. Розроблено основні етапи поглиблення процесів конвергенції в частині продуктивності залізничної транспортної інфраструктури України з ЄС. Виокремлено часові періоди дослідження зазначених процесів поглиблення конвергенції. Автором проведено порівняльний аналіз міжнародного рейтингу країн за окремими показниками продуктивності залізничного транспорту Німеччини, Франції, Іспанії, Італії та України. Окреслено питання приватизації на залізничному транспорті в державах-членах ЄС та Україні. Зроблено загальний висновок про те, що у 2012 році Україна мала гарні позиції у зазначеному міжнародному рейтингу країн, за виключенням показників продуктивності пасажирських перевезень та продуктивності вагонів. Автор статті робить низку висновків, зокрема, стосовно значимості дослідження процесів конвергенції щодо продуктивності залізничного транспорту України з ЄС та відносно специфіки розвитку сектору залізничного транспорту в різних країнах. Окреслено перспективні напрямки подальших наукових досліджень із зазначеної проблематики.