МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДТРИМКИ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНИХ СТАРТАПІВ У СФЕРІ ІКТ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ - Процикевич, К. І. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Результати дослідження теоретико-методичних положень реалізації державної політики підтримки високотехнологічних стартапів у сфері інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) підтвердили ключову роль держави в ініціюванні провідних механізмів, які поєднують (у просторі та часі) інструменти, засоби та заходи з розвитку, активізації й ефективізації діяльності в цій сфері. До таких механізмів віднесено організаційний, економічний, інституційно-правовий, інституційно-організаційний, соціальний, психологічний. Поєднання низки засобів та заходів, які реалізуються у певній функціональній сфері державної політики задля поширення діяльності високотехнологічних стартапів, вкладається у сутнісні характеристики інструментів, до яких віднесено: ціно- та тарифоутворення; оподаткування; фінансово-кредитну підтримку; стандартизацію, ліцензування; квотування, лімітування; субсидування, грантування; інтервенцію, державно-приватне партнерство. Під засобами досліджуваної державної політики запропоновано розглядати зміни у вузькоспеціалізованих напрямах державного регулювання формування, розміщення та використання потенціалу в сфері ІКТ для розробки та реалізації високотехнологічних рішень у формі стартапів і до них віднесено: митно-тарифне регулювання (обмеження); податкові преференції / фіскалізацію; пільгове кредитування, державні гарантії, поруки; уніфікацію стандартів, компенсаційні (виключні) обмеження; лібералізацію ринків, спрощення дозвільних та контролюючих процедур; цільові трансферти, співфінансування (краудфандинг) проєктів, грантові програми; державні замовлення (закупівлі). Засоби визначено як конкретні дії, що реалізуються у межах державної політики підтримки суб’єктів сфери ІКТ у створенні та розвитку високотехнологічних стартап-проєктів. Узагальнено сутнісно-змістовні характеристики механізму державної політики і основну увагу приділено виявленню особливостей його розроблення і впровадження в сфері підтримки розвитку високотехнологічних стартапів.