СУТНІСТЬ ТА ЗМІСТОУТВОРЮВАЛЬНІ ОЗНАКИ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ У КОНТЕКСТІ ІНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ - Радєв, Д. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Виявлено, що у світовій науці та практиці не існує єдиного визначення поняття «цифрова економіка». Багатогранність і значущість суспільної ролі цифрової економіки на національному та міжнародному рівнях сприяє появі значної кількості визначень «цифрова економіка», сконцентрованих на різних характеристиках і особливостях цього явища. Окреслено на основі узагальнення теоретико-методичних засад та трактувань поняття «цифрова економіка» основні наукові підходи до розуміння її сутності, змісту та основних характеристик цифрової економіки: техніко-технологічний; трансформаційний; суспільний (еволюційний). У статті удосконалено наукові положення стосовно пізнання природи цифрової економіки та логіки розкриття її сутності через конкретизацію міждисциплінарних ознак індентифікації даного явища. Висунуто гіпотезу та наведено обґрунтування зв’язку між розвитком інститутів і цифровими технологіями, оскільки будь-які зміни інститутів викликають зміни в технологіях і навпаки, прогрес технологій викликає потребу змін в інститутах. Важливість і необхідність науково-обґрунтованого інституціонального будівництва цифрової економіки підтверджується численними міжнародними дослідженнями, які визначають пряму залежність між розвитком інституціональної системи та темпами зростання економічних показників. Розвинено наукові погляди на сутність, змістоутворюючі ознаки та принципи розвитку цифрової економіки. З позицій інституціональної теорії запропоновано авторське визначення цифрової економіки як інституціональної системи розробки, виробництва та реалізації товарів і послуг, що базується на цифрових даних і технологіях, формується й розвивається на підставі правил і норм (інститутів), характерних для сучасного інформаційного суспільства. Процес розвитку цифрової економіки можна представити як етап формування інституціонального середовища, що забезпечує розвиток цифрової економіки та базується на передових інформаційних, технологічних та комунікаційних рішеннях, таких як автоматизація та роботизація виробництва, нові джерела даних, мережі, кіберсистеми.