АЛЬТЕРНАТИВНІ СТРАТЕГІЇ МАНІПУЛЯЦІЙ У ПОЛІТИЧНИХ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЯХ - Ромат, Є. В.; Парубець, О. М. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті зроблено спробу аналізу «альтернативних фактів» як засобу маніпулюванням громадською думкою шляхом підміни реальних даних на викривлені, а також домінування емоційно-чуттєвого сприйняття інформації над очевидними доказами та обґрунтованим спростуванням фейків. Підняті питання доказовості маніпулятивних технологій, їх роль у формуванні суспільної думки яка має прямі прояви і вплив на політичну маркетингову комунікацію у західному світі. Розглянуто факти викривлення інформації як спробу видавати бажане за дійсне, політичну маніпуляцію, а також трансляцію відвертої неправди із розрахунку на її некритичне сприйняття громадськістю та медіа-спільнотою. Метою дослідження було обрано аналіз численних випадків фейкових новин у період президентства Д. Трампа, у зв’язку із безпрецедентністю за кількість таких випадків та масштабуванням інформації засобами соціальних мереж (передусім, Твіттер, зараз це платформа Х). Методи дослідження витікають із окресленої мети, та включають в себе системно-структурний аналіз, якісний та контент-аналіз матеріалів (повідомлень) соцмереж та новинних каналів в історіографічному аспекті. Результати дослідження показали розгортання даного феномену у маніпулятивному запереченні очевидних фактів (маються на увазі такі наріжні суспільно значущі теми, як шкода від куріння, вакцинація, глобальне потепління тощо). Розглянуто основні соціально-психологічні ефекти, які виникають внаслідок подібних маніпуляцій, та пов’язаний із цим занепад традиційних медіа та активний розвиток соціальних мереж. Зроблено висновки про те, що інформаційне викривлення як форма маніпулювання можна визначити як форму ідеологічної вищості, коли іншу особу прагнуть переконати в чомусь незалежно від того, є для того переконливі докази чи ні. Така постановка питання відкриває значні можливості щодо подальшого наукового дослідження. Окрім того, виводить основні концептуальні засади для вивчення та розробки нових практичних підходів у питаннях альтернативних маніпуляційних стратегій комунікації у політичному маркетингу, а також пошуку ефективних методів протидії цим стратегіям.