УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ У СФЕРІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ПІД ЧАС ВІЙНИ - Руснак, А. В.; Савченко, Ю. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті визначено основні елементи правового захисту трудових прав та законних інтересів працівників, зокрема: передумови для здійснення правового захисту; певна встановлена законодавством форма здійснення правового захисту; засоби і способи здійснення, які передбачені нормами трудового права. Узагальнено класифікацію форм захисту трудових прав та інтересів працівників. Обґрунтовано поняття і здійснено класифікацію способів захисту трудових прав та інтересів працівників. Визначено суб’єкти захисту трудового права та інтересів у воєнний час. Визначено основні проблеми захисту прав у сфері трудових відносин у воєнний період такі як: реалізація права розірвання трудового договору за ініціативи працівника; отримання розрахунку своєчасно у зв’язку зі звільненням за ініціативи працівника; відправлення працівника у неоплачувану відпустку у воєнний період без достатніх на це підстав; переведення на неповний робочий день, звільнення працівника без попередження. Обґрунтовано такі недоліки та проблеми правового забезпечення реалізації трудового права в Україні: недостатня ефективність контролю та нагляду, проблеми з виплатою зарплати, недостатній рівень охорони від «колективних вибухів», нерівність у заробітній платі, надмірне застосування нульових годин, недосконалість механізму вирішення трудових спорів, недосконалість використання гнучких форм зайнятості. Виділено недоліки в реалізації трудових відносин під час воєнного стану: право роботодавця перевести працівника на іншу роботу без його згоди; додаткова підстава для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця; право роботодавця розривати трудові договори з працівниками під час їх тимчасової непрацездатності або під час перебування працівниками у відпустці; підвищені норми робочого часу; скасування скороченого графіку роботи напередодні святкових днів; відпустки. Обґрунтовано основні шляхи удосконалення механізму реалізації та захисту прав людини у сфері трудових відносин під час війни: державний контроль за дотриманням трудового законодавства; захист трудових прав професійними спілками; самостійний захист працівниками своїх трудових прав; захист трудових прав у судових органах.