ІННОВАЦІЙНО-ІНФОРМАЦІЙНА ПАРАДИГМА СУЧАСНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Сидоров, О. А. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Дослідження розкриває актуальні та нагальні питання формування інноваційно-інформаційної парадигми сучасних перетворень національної економіки. Науковий пошук спрямовано на доведення необхідності інноваційних та інформаційних змін як підґрунтя для активізації розвитку національної економіки. Автором на основі абстрагування, аналізу та синтезу уточнено сутність та складові інноваційно-інформаційної парадигми сучасних перетворень національної економіки. В результаті вивчення думок різних науковців щодо сутності поняття «парадигма» виокремлено сукупність аксіологічних, теоретичних та методологічних основ, які є базою для розв’язування наукових задач. Представлено у загальному вигляді складові елементи парадигми процесів та явищ. Наведено авторське бачення складових інноваційно-інформаційної парадигми сучасних перетворень національної економіки. Обґрунтовано, характер та орієнтацію парадигми сучасних перетворень національної економіки. Зазначено, що створення умов для якісних змін параметрів функціонування національної економіки є можливим на основі механізму стратегічного забезпечення інноваційно-інформаційних змін. Авторська думка полягає у бачені парадигми перетворень національної економіки за умови побудови трьох групах ціннісних орієнтирів, які зазнають змін. Значну увагу приділено порівнянню цінностей різних етапів розвитку економіки. Визначено нагальну потребу у змінах цінностей забезпечення добробуту, зміни цінностей суспільної реалізації та цінностей особистісного розвитку. Зроблено висновок про те, що теоретичною основою інноваційно-інформаційної парадигми перетворень національної економіки є зміна теоретичних постулатів. Окреслено пряму залежності зміни парадигми зі зміною основоположного методологічного принципу. Стверджується, що методологічним принципом нової парадигми повинно стати забезпечення інноваційно-інформаційних змін з метою розбудови національної економіки нового типу. Встановлено, що цей принцип докорінно відрізняється від домінуючого при індустріальному суспільстві. Доведено, що від правильно обраної методології залежить результат сучасних перетворень національної економіки.