МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТРАНСПОРТНОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ КРИЗИ - Спіцина, А. Є. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті аналізується вплив кризових явищ та необхідність розробки нових механізмів управління персоналом. Пропонується низка заходів щодо вирішення проблеми управління персоналом в умовах кризи. Вивчено розвиток транспортної галузі в умовах економічної кризи та зроблено відповідні висновки. Мета статті – вивчити особливості та напрямки антикризового управління персоналом в транспортній галузі. Аналізуючи наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених систематизовано їх погляди на визначення поняття «антикризове управління. Таким чином, антикризове управління сьогодні розглядається як система конкретних заходів в управлінні діяльністю транспортних підприємств та їх рішень, направлених на подолання кризових явищ, діагностуючи, попереджаючи та нейтралізуючи причини. Висвітлено сучасні методи управління персоналом у транспортній галузі в умовах кризи. Виявлено основні наслідки кризи, які загрожують транспортній галузі через втрату висококваліфікованих кадрів, які мають творчі та творчі здібності, які необхідні для подолання кризи. Розглянуто основні принципи управління персоналом в умовах антикризової діяльності підприємства. З’ясовано, що в процесі антикризового управління важливою є комплексність кадрової політики, що базується на єдності цілей, принципів і методів роботи з персоналом. Значним завданням в умовах кризи є збереження цілісної структури ключових співробітників за рахунок формування антикризових методів управління персоналом. Запропоновано прикладні моделі антикризового управління персоналом. Обґрунтовано, що заходи антикризової діяльності мають, насамперед, враховувати людський чинник, тобто забезпечувати формування ефективної антикризової політики управління персоналом. Визначено основні напрямки антикризового управління персоналом, що базуються на формуванні системи роботи з персоналом, орієнтованої на отримання економічного та соціального ефекту за умови дотримання чинного законодавства. Щоб забезпечити ефективне функціонування підприємства у системі антикризової діяльності, доцільно звернути увагу на методи управління персоналом у кризових умовах.