ІНТЕГРАЦІЯ ГАЛУЗЕЙ НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА В ЦИФРОВУ ЕКОНОМІКУ: ПРІОРИТЕТИ ТА ВИКЛИКИ - Томарева-Патлахова, В. В.; Семенов, А. Г. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Цифрова економіка останнє десятиріччя стала наріжним каменем наукових пошуків дослідників, суспільних суперечок, практичних впроваджень. Залученість галузей економіки до цифрової трансформації залишається мало вивченою. Дане питання виглядає важливим з боку практичного завдання розуміння потреби допомоги конкретній галузі народного господарства в діджиталізації. Метою статті стало визначення ступеня залучення галузей народного господарства до зростання цифрової економіки. Аналіз свідчить про нерівномірність залучення галузей до цифрової економіки Недостатнє забезпечення кваліфікованими кадрами, багаторічна відсутність спрямованої інноваційної стратегії України, невідповідність рівня технологічного розвитку України світовим технологіям та досягненням, неефективна структура виробництва затримують процеси цифрової трансформації в кожній галузі економіки України. В той же час в окремих галузях спостерігаються специфічні проблеми затримки розвитку в напрямі цифрової економіки. У більшості суспільства не визиває непорозуміння значущість, необхідність та затребуваність цифрової економіки. Але, разом з перешкодами на еволюційному шляху цифрової економіки, відзначено та в більшості випадків спрогнозовано від’ємні фактори її розвитку та поширення: зменшення ринку праці для деяких підгалузей народного господарства; зникнення ряду спеціальностей з ринку праці; поширення піратського програмного забезпечення в усіх галузях; порушення авторських прав; орієнтація виробників цифрових продуктів на зовнішній ринок; звуження отримання доходу від цифрових послуг для нашої країни. Визначено провідні галузі, які стають ключовими в зростанні цифрової економіки: переробна промисловість, а саме машинобудування, літакобудування, суднобудування й космічна підгалузі, авіаційні, морські перевезення, виробництво продуктів харчування; сільськогосподарське виробництво; освіта; будівництво. Саме вищеозначені сфери потребують допомоги в діджиталізації та призведуть до зростання цифрової економіки народного господарства України.