ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ КРЕАТИВНИХ ГРУП - Свидрук, І. І.; Крук, С. М.; Максімов, М. С. (Підприємництво і торгівля, 2019)
У статті досліджуються різні аспекти управління креативною діяльністю творчо-наукових ко-лективів, створених в межах діючих підприємств реального сектору економіки. Метою статті є визначення особливостей управлінського впливу на процеси розвитку людських ресурсів для забезпечення високотехнологіч-ного виробництва в межах розвитку креативної групи. У ході дослідження встановлено, що первинним завдан-ням створення креативної групи є визначення ефективної форми її функціонування, створення та інтегрування в існуючу організаційну структуру управління, розподіл повноважень і забезпечення взаємодії з іншими струк-турними підрозділами. Виокремлено такі характеристики якості наукових досліджень, як науковий досвід кре-ативних розробників та можливості для творчої взаємодії і науково-технологічного партнерства зі стейкхол-дерами. Визначено переваги і ризики різних форм залучення працівників до складу креативної групи. Проаналізо-вано комплексний, системний або ситуаційний підходи до управління креативним потенціалом креативних груп. Окреслено принципи побудови методик управління розвитком креативних колективів, які дозволяють здійснювати управління групою в умовах високої невизначеності креативізації підприємства. Доведено, що ос-новною метою набуття креативних компетенцій членами команд є формування інформаційних і комунікатив-них здібностей. Управління креативними групами зосереджується на питаннях психоемоційної само- та зовнішньої регуляції її членів, досягнення якої забезпечується шляхом інтегрування інтелектуальної, емоційної та мотиваційної компонент. Показано особливості і можливості мотиваційної варіативності креативної діяльності, які ґрунтуються на мотиваційних очікуваннях креативних працівників щодо задоволення потреб вищого порядку і забезпечують зв’язок і єдність креативізації виробничих процесів організації. Подальші до-слідження пропонується концентрувати на питаннях соціалізації управлінських процесів та побудови моделі інтегрованого управління розвитком креативного колективу.