КРЕДИТНИЙ РИЗИК БАНКУ: СУТНІСТЬ ТА ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ - Федина, В. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Статтю присвячено дослідженню сутності кредитного ризику банківської установи. Актуальність теми підкреслюється тим, що природа виникнення кредитного ризику є дуже складною та багатогранною. Саме з невизначеністю або з ймовірними процесами асоціюється виникнення ризику, що призводить до складності точного прогнозування майбутніх подій. Акцентується увага на результативному (ризик розуміється як можливість настання якоїсь несприятливої події) та процесному (ризик розуміється як наслідок цілісного процесу від дії факторів формування ризикової ситуації до отримання результату внаcлідок її існування) підходах до трактування поняття «ризик». Розглянуто трактування поняття «кредитний ризик» у нормативно-правових актах і наукових працях вчених-економістів. Визначено основні елементи кредитного ризику комерційного банку: об’єкт, причина виникнення, характер дії, результат, функції. Дослідження наукової літератури дозволило узагальнити класифікацію кредитних ризиків комерційних банків за наступними ознаками – залежно від сфери виникнення, залежно від характеру охоплення, залежно від впливу на кредитний продукт, залежно від груп позичальників, залежно від виду кредитного продукту комерційного банку, залежно від можливості прогнозування. Визначено чинники, які спричиняють виникнення кредитного ризику. Зазначено, що кредитний ризик виникає у зв’язку зі змінами у функціонуванні комерційних банків, недостатнім контролем за кредитною діяльністю, порушенням відповідальності позичальника через дії, що не залежать від нього. Закцентовано увагу на двох групах факторів, що призводять до появи кредитних ризиків: внутрішніх (мікроекономічних), тобто контрольованих (визначаються специфікою діяльності комерційного банку); зовнішніх (макроекономічних), тобто неконтрольованіих (дані ризики є об’єктивними і не піддаються впливу комерційного банку). Визначення природи кредитного ризику та факторів, що чинять безпосередній вплив на його виникнення, допоможе комерційним банкам ефективно контролювати ризики, визначати допустимі рівні ризику та управляти ними, а також мінімізувати вплив таких ризиків на діяльність комерційних банків.