ТРУДОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ І РЕІНЖИНІРИНГ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Штерма, Т. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Ефективність діяльності сучасних підприємств досягається шляхом добре організованого менеджменту. В умовах війни і зростаючої конкуренції, менеджменту підприємств доводиться постійно удосконалювати і поновлювати свій бізнес. Розвиток та широке застосування обчислювальної техніки допомагає вирішити проблему ефективного використання потужних, концептуальних, математичних і технічних засобів, що дозволяє оптимізувати систему ділових процесів підприємства, і це є реінжиніринг бізнес-процесів. Реінжиніринг є рішуча і фундаментальна перебудова основ організації управління з метою досягнення покращення показників результативності діяльності підприємства. Для ефективного впровадження реінжинірингу необхідно відкинути все існуюче в управлінні господарської діяльності підприємства, замислитись над новими можливостями для зміцнення і розвитку бізнесу, за рахунок реінжинірингу трудового потенціалу та бізнес-процесів на підприємстві. У статті висвітлено компонентні складові трудового потенціалу бізнес-структур, зроблено аналіз ефективної та стійкої діяльності підприємства задля попередження збитків. Автором проведено санаційний аудит, з метою визначення поточної фінансової ситуації, а також можливості проведення санації, як одного із елементів антикризового управління. З урахуванням визначених показників, узагальнено, що підприємство не перебуває на межі розгортання банкрутства. Автором розглянуто структуру заходів антикризового управління підприємства та визначено можливості їх застосування, а також зроблено перерахунок показників з урахуванням антикризових заходів по перерозподілу коштів. Важливим напрямком довгострокового покращення показників діяльності є використання реінжинірингу бізнес-процесів на підприємстві. В межах використання переваг реінжинірингу для реформування діяльності підприємством, автором запропоновано розробити нову сферу взаємодії між менеджерами, покупцями та виробництвом, шляхом формування уніфікованої бази даних. Автором доведено що спрямувавши залучені додаткові ресурси на розширення переліку основних засобів, які перебувають у розпорядження підприємства, підприємство отримає змогу значно підвищити об’єми реалізації продукції, що в подальшому позитивно вплине на його фінансовий стан.