ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ - Щербак, В. Г.; Шовкопляс, Б. С. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У сучасних умовах розвитку сільського господарства та в умовах економічних та соціокультурних зрушень, фінансування розвитку підприємництва в фермерських господарствах стає стратегічно важливим завданням. Забезпечення необхідних фінансових ресурсів визначає ефективність, конкурентоспроможність та стабільність цього сектору. В контексті нових викликів, таких як військова агресія та пандемія, постає необхідність розробки та обґрунтування нових підходів до фінансування розвитку фермерських господарств, спрямованих на забезпечення стійкості та інновацій. Гіпотеза: передбачається, що оптимальне фінансування розвитку підприємництва у фермерських господарствах сприятиме підвищенню їхньої конкурентоспроможності та ефективності діяльності. Мета: дослідження спрямоване на аналіз фінансових механізмів та ресурсів, необхідних для стимулювання інновацій та сталого розвитку фермерських господарств. У роботі використовувалися методи аналізу та синтезу економічних показників, статистичний аналіз, а також літературний огляд для узагальнення відомих теоретичних підходів. Проведений аналіз фінансових джерел у розрізі років виявив, що основним джерелом фінансування фермерських господарств є самофінансування, яке збільшувалося протягом періоду 2018-2022 років. Зазначимо, що у 2022 році, коли розпочалася війна, цей показник не тільки не зменшився, а й залишався стабільним. Кредитування та державне фінансування вказують на менш значущий внесок, проте їхні коливання також відбувалися в умовах геополітичних та економічних турбулентностей. Капітальні інвестиції, хоча взагалі зросли, але не настільки швидко, як самофінансування. Самофінансування залишалося стійким, що може свідчити про внутрішню стабільність господарств. Капітальні інвестиції, хоч і не є домінуючим джерелом фінансування, вказують на стратегічний підхід до розвитку господарств. Збільшення цього показника свідчить про прагнення фермерів до впровадження інновацій, модернізації обладнання та підвищення ефективності виробництва. Отже, результати дослідження свідчать, що фермерські господарства, незважаючи на геополітичні та економічні труднощі, виявили стійкість у фінансуванні своєї діяльності. На основі отриманих результатів можливі напрями подальших досліджень включають розробку рекомендацій щодо оптимізації фінансових стратегій фермерських господарств, вивчення механізмів державної підтримки та удосконалення фінансового регулювання для підвищення сталості та інноваційного розвитку агросектору.