ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ БУДІВЕЛЬНО-ВИРОБНИЧОГО ПІДПРИЄМСТВА - Щербина, О. С. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Необхідність вдосконалення існуючої стратегії розвитку підприємства зумовлюється постійними змінами в навколишньому середовищі, як з точку зору трансформації діяльності конкуруючих організацій, так і реформуванні економіки країни в цілому. Особливо важлива проблема стратегічного планування діяльності будівельно-виробничих підприємств в теперішніх умовах війни. Створення ефективної стратегії розвитку дозволить підвищити власну конкурентоспроможність організації, зберегти існуючі та завоювати принципово нові позиції на ринку, збільшити загальні економічні показники, забезпечити ефективне функціонування підприємства з погляду на довгострокову перспективу тощо. Стратегія кожного підприємства унікальна, а загальноприйняті методики підлягають індивідуальному опрацюванню, що орієнтується на особливості роботи бізнесу будівельної направленості та, як наслідок, спрямоване на ефективне впровадження потрібних змін. Тому на сьогоднішній день особливу увагу слід приділити розробці та вдосконаленню методологічних та методичних основ розвитку стратегічного планування. В статті розглядаються особливості теоретичних основ формування стратегій будівельно-виробничого підприємства. Автором розглянуто процес розробки стратегічного планування. Досліджено значення ключових елементів стратегічного управління в формуванні та реалізації загальної стратегії. Розроблені основні етапи стратегії розвитку на підприємствах будівельної направленості. Обґрунтована важливість правильного функціонування внутрішніх бізнес-процесів та вдосконалення комунікації між окремими відділами компанії для створення та реалізації ефективної стратегії розвитку будівельно-виробничого підприємства. Вибір правильної стратегії має враховувати перспективи розвитку усіх направлень будівельної галузі, бути гнучким до змін в діяльності конкуруючих організацій, дотримуватись головних принципів компанії, правильного розподілу внутрішніх та зовнішніх ресурсів, пристосовуватися до навколишніх умов існування з точки зору збереження та покращення головних показників діяльності підприємства.