ЗАГРОЗИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ ПІДПРИЄМСТВ МЕРЕЖЕВИХ СТРУКТУР В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Стащук, О. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Дослідження розкриває актуальні проблеми забезпечення фінансово-економічної безпеки мережевих структур в умовах невизначеності, спричиненої повномасштабними воєнними діями на території України. У статті авторами систематизовано наукові підходи до визначення сутності фінансової безпеки підприємницьких структур, ідентифіковано сутність фінансової безпеки мережевих структур та обґрунтовано типові характеристики, що відрізняють її від інших суб’єктів господарювання. Обґрунтовано, що особливістю мережевих структур є здатність швидко й адекватно реагувати на прогнозовані зміни зовнішнього та внутрішнього середовища майбутніх періодах, що, безумовно, є однією із умов забезпечення фінансової безпеки таких суб’єктів господарювання. Зазначено, що одним із найбільших ризиків забезпечення фінансової безпеки усіх підприємств, у тому числі й підприємств мережевого типу, є військові ризики. Разом з тим, у роботі систематизовано основні загрози фінансово-економічній безпеці підприємств мережевого бізнесу та ідентифіковано зовнішні та внутрішній загрози їх фінансовій безпеці. Окреслено основні заходи підвищення рівня фінансової безпеки підприємств мережевого бізнесу в умовах невизначеності. Встановлено, що основними наслідками негативного впливу загроз на фінансову безпеку мережевих структур, є зниження попиту, зростання цін на енергоносії, порушення логістики, зростання витрат (на забезпечення безпеки працівників, на постачання сировини та товарів); необхідність коригування стратегії розвитку мережевих структур, фінансова нестабільність. Авторами також виокремлено інструменти забезпечення фінансової безпеки підприємства мережевого типу, зокрема: моніторинг ринку збуту та прогнозування обсягів продажів, оптимізація витрат, розробка альтернативного плану дія на випадок воєнного агресії або інших шоків, проведення аналізу ризиків, створення резервних фондів та інші.